Jump to content

Dogradnja legaliziranog objekta


TinaRv

Preporučene objave

Poštovani.

Susjed je na samoj međi na mom ogradnom zidu bespravno sagradio katnicu, kasnije je istu legalizirao i nije me uključio kao stranku u postupku, dakle nisam znala, niti sam imala pravo prigovora. Zbog dobrosusjedskih odnosa sam odustala od "bitke" za svoje, čak mu svojevremeno dozvolila uređenje fasade koja je izvedena iz mog dvorišta, no to očito mom susjedu nije dovoljno i sad planira podići kat na tom legaliziranom objektu! 

Ima li ikakve šanse da ga zaustavim u tom naumu jer bi tako dobila zgradu koja bi narušila privatnost u mojoj obiteljskoj kući? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , TinaRv je napisao:

nije me uključio kao stranku u postupku, dakle nisam znala, niti sam imala pravo prigovora.

Vi jeste bili stranka u postupku ali prema Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama poziv na uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela na čijem se području nalazi zgrada za koju se traži izdavanje rješenja o izvedenom stanju.

prije 5 sati , TinaRv je napisao:

Ima li ikakve šanse da ga zaustavim u tom naumu jer bi tako dobila zgradu koja bi narušila privatnost u mojoj obiteljskoj kući? 

U postupku izdavanja građevinske dozvole za nadogradnju biti ćete pozvani osobnom dostavom na uvid u spis gdje imate priliku staviti svoje primjedbe. Ako se iste ne uvaže, na rješenje o izdavanju građevinske dozvole imati ćete pravo žalbe pa i pokrenuti upravni spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zapravo, sve ovisi o prostornom planu područja na kojem se nalazi predmetna nekretnina. Načelno, tu postoje dvije situacija različito regulirane u različitim prostornim planovima. Dakle, ako je susjed već postigao maksimalno dozvoljenu visinu propisanu prostornim planom, onda ništa ne može nadograditi. Ako pak nije iskoristio maksimalnu visinu (npr. ima jedan kat a prostorni pllan predviđa mogućnost gradnje dva kata) onda opet ovisi kako prostorni plan tretira udaljenost nove građevine od međe. Većina prostornih planova dozvoljava da nadogradnja prati postojeći građevinski pravac -  u tom slučaju, vjerojatno ne možete ništa. Druga situacija je kad prostorni plan kaže da se nadogradnjom mora uvući od međe (najčešće 3 metra ali ovisi). Treća situacija je i najrjeđa a to je - ako postojeća građevina odstupa po urbanističkim parametrima za gradnju pa se onda dozvoljava samo rekonstrucija u postojećim gabaritima (u tom slučaju ne može graditi u vis).

Najčešća je ipak situacija da je, zahvaljujući nepravednoj legalizaciji, vašem susjedu omogućena i nadogradnja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija