Jump to content

Potajno snimanje razgovora na javnom mjestu


Blackheart

Preporučene objave

Probao sam naći neki odgovor, ali bez nekog većeg uspjeha - stalno me pretrage vraćaju na snimanje telefonskih razgovora. Koliko sam vidio na zakon.hr, Kazneni zakon se ne izjašnjava za moje pitanje.

Pitanja imam par.

1. Smatra li se javnim prostorom prostor parkirališta (koje se naplaćuje ili ne naplaćuje), dućana (samo prostor gdje kupci smiju zalaziti) ili/i benzinske pumpe na prostoru gdje se toči gorivo?

2. Snimanje telefonskih razgovora je zabranjeno OSIM ako se kaže da se razgovor snima, tj ako su sve osobe unaprijed obaviještene. Činjenica, ne pitanje.  
 - Donekle vezano, navodno kamere za nadzor prostora po zakonu ne smiju snimati i zvuk. To nisam provjeravao.

3. Moje pitanje nakon ovakvog uvoda je: smijem li snimati razgovor u kojem aktivno sudjelujem, ako je on na javnom prostoru, a da ne pitam dopuštenje?

 

Naravno, snimku, u slučaju potrebe, mislim koristiti samo u slučaju da se moram braniti, uz dopuštenje odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Potajno snimanje razgovora na javnom mjestu

Javni prostor irelevantan je po ovom pitanju. Relevantan je kod, primjerice slikovnog snimanja, jer ako ja dođem gol na Jelačić plac i snime me turisti ili tko god već, ne mogu se poslije žaliti zašto su me snimili (a sumnjam da bi me uopće i snimali osim radi smijeha :-)).

Zvučno snimanje ne pravi takvu distinkciju, stoga u načelu, činite kazneno djelo svaki put kada neovlašteno (bez najave ili suglasnosti osobe) snimite nejavno izgovorene riječi drugoga. E sad, što znači nejavno? Ako smo vi i ja u nekom bircu/restoranu i pričamo o nekim našim temama i stvarima u jednom separeu između samo nas dvoje, a lik iz susjednog separea to snimi, počinio je kazneno djelo.

Pojam nejavno se ovdje treba tumačiti da li osoba govornika želi da njene riječi budu dostupne većem broju ljudi ili rezervirane za sugovornika/-e. Stoga, primjerice, ako vi ili ja dođemo na Jelačić plac i stanemo ispod sata i počnemo se derati ili pričati kroz megafon s jasnom indikacijom da te riječi dopru do većeg broja ljudi, a netko to snimi, kaznenog djela nema.

Doduše, postoji i poseban razlog isključenja protupravnosti specificiran čl. 143. st. 4. KZ-a, koji nam govori kako djela nema ako je ono počinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane osobe (vidite si slučaj bivšeg gradonačelnika grada Vukovara). Ako bi se radilo o slučaju nekakve osobne ugroze, smatram da i nenajavljeno snimanje ima zaštitu spomenute odredbe, za što već i postoji praksa ŽS u Bjelovaru kada je čovjek snimio prijetnju, a sud prihvatio takvu snimku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, G-man je napisao:

E sad, što znači nejavno? Ako smo vi i ja u nekom bircu/restoranu i pričamo o nekim našim temama i stvarima u jednom separeu između samo nas dvoje, a lik iz susjednog separea to snimi, počinio je kazneno djelo.

A da razgovaramo u separeu i, recimo, ja vas snimam bez dopuštenja, to potpada pot prethodni dio paragrafa, zar ne?

Prije 7 minuta, G-man je napisao:

Zvučno snimanje ne pravi takvu distinkciju, stoga u načelu, činite kazneno djelo svaki put kada neovlašteno (bez najave ili suglasnosti osobe) snimite nejavno izgovorene riječi drugoga.

 

Zahvaljujem na odgovoru. Iako nije onaj koji sam htio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Blackheart je napisao:

A da razgovaramo u separeu i, recimo, ja vas snimam bez dopuštenja, to potpada pot prethodni dio paragrafa, zar ne?

Tako je.

prije 17 sati , Blackheart je napisao:

Zahvaljujem na odgovoru. Iako nije onaj koji sam htio.

Rzalog ovakvoj regulativi i stajalištu je u tome što postoji mogućnost zlouporabe, recimo ja vas navedem da kažete nešto u šali, to snimim i onda iskoristim protiv vas u nekom postupku. Zato zaštita postoji, no i dalje ističem iznimku iz st. 4. čl. 143. KZ-a, koja dozvoljava takve radnje odnosno miče obilježje protupravnosti s njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija