Jump to content

Djelatnik sa djetetom mladjim od 3 godine


ZAJCEV

Preporučene objave

Pokušavao sam naći odgovore na svoja pitanja ali nisam uspio. Uglavnom, zanima me postoje li neke odredbe zakona za roditelje koji imaju djecu mlađu od 3 godine, tipa radno vrijeme, subote i nedelje, šta zapravo smije tražit djelatnik od poslodavca s obzirom na tako malo dijete, osim ovih 6 mjeseci roditeljskog, za to smo pronasli odgovore. Npr u mojoj firmi traze od nas da kad radimo nedelje radimo po 10h, od 8 do 18 recimo, ja kao mladi roditelj ne vidim svoje djete nedeljom na 2 sata, ako. A kad mi spoje subotu i nedelju onda ga nikako skoro nevidim, to mi naravno predstavlja problem. Pa me zanimaju odgovori ili neke odredbe i clanci zakona za tu situaciju, koje se odnose na poslodavce u privatnom sektoru i djelatnike sa mom djecom. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 65. Zakona o radu - prekovremeni rad takvog roditelja samo uz njegov vlastiti pisani pristanak ili u slučaju više sile.

Članak 68. Zakona o radu - rad u nejednakom radnom vremenu (godišnja preraspodjela kad se ) samo uz dobrovoljni pisani pristanak.

To je to, drugih odredbi nema. Ako je ostatak tjedna do 40 sati, odnosno puno radno vrijeme, onda nemate niti prekovremeni rad, a niti preraspodjelu, tako da zacijelo možete viđati dijete do 3 godine dulje kada imate slobodan dan tijekom tjedna, ako je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno. E sad, sjećate se kad je došao drugi val corona virusa u hr, tad su nam dostavili papir i rekli da to potpisemo ( nas par koji smo imali tako malu djecu ), tiče se baš tog rada preko 8h dnevno, u svakom slucaju nismo prelazili 40h tjedno jer smo radili svaki drugi dan. Naravno da sam potpisao jer su nam doslovce rekli da nam nece isplatit placu, iako je poslodavac po ugovoru duzan isplatit onoliko sati koliko pise na istom, neovisno da li je uspio napravit preraspodjelu ili ne, tj toliko koliko sam ja upucen, mozda grijesim, zato pitam. Šta sad? Da li ce taj papir vrijedit do kraja corona situacije, sto realno moze da se razvuce godinama i oni mogu da kazu potpisali ste, ili pak postoji neki vremenski period vazenja istog? Jer se ne sjecam da je pisalo od tad do tad. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija