Jump to content

Naknadno utvrđena imovina


Ksilipet

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

Ljubazno bih Vas zamolila ako mi netko može pojasniti, korak po korak, što točno trebam napraviti u ovoj situaciji. 

Umro mi je djed, moj otac se odrekao nasljedstva u korist mog brata i mene, a između nas postoji sporazum o diobi vlasništva nad svom imovinom. Određene čestice će pripasti njemu, a određene meni. Među česticama koje bi pripale meni nalazi se dio šume (ZK Zabok, Gl. knjiga Dubrovčan, ZK Uložak 228). Gdje je problem: 1972.g. je po ostavinskoj raspravi nakon Janđel Josipa mojoj sada pokojnoj baki Šilipetar Ljubici pripalo 170čhv šume, koju po njenoj smrti moj djed nije naslijedio, a trebao je. Naime, u vlastovnici pod r. br. 2 navodi se Janđel Ivan sa suvlasničkim dijelom 1/6 i u točci 2.1. je zabilješka o diobi imovine između troje braće, moja baka s tom šumom je među njima (ZK uložak u prilogu). 

Ono što mene sad zanima jeste, koju sad suvlasnički ulogu ima Janđel Ivan i koja je uloga onih koji su u zabilješki? Odnosno, zašto je on naveden u točci br. 2, a ostali pod zabilješku i da li je to razlog zbog kojeg kada je bila ostavinska rasprava po bakinoj smrti to javni bilježnik nije povukao iz ZK Ureda? Također, da li to utječe na vlasnički prava? Kako se to su vlasništvo sada u ovoj situaciji pravno gleda? I ono najbitnije, da li sada na ostavinskoj raspravi možemo tražiti javnog bilježnika da utvrdi da to djed nije naslijedio, a trebao je i da automatski onda to pripada meni? Ako može, da li trebam nekakve dodatne dokumente donijeti javnom bilježniku za to? 

 

Ako ne može, koji su onda daljnji postupci koje trebam poduzeti? Znači, ako po ostavinskoj raspravi to ne mogu sad odmah naslijediti, možete li mi molim Vas pojasniti, korak po korak, što točno nakon ostavinske trebam napraviti da se napravi prijenos na mene? 

 

 

Hvala Vam puno unaprijed na odgovoru! 

 

Lp

Kristina

Screenshot_20210317_181337_com.google.android.apps.docs.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
, Ksilipet je napisao:

u točci 2.1. je zabilješka o diobi imovine između troje braće,

U zabilješci je naveden samo jedan od braće. 

 

, Ksilipet je napisao:

razlog zbog kojeg kada je bila ostavinska rasprava po bakinoj smrti to javni bilježnik nije povukao iz ZK Ureda?

Prema z. k. izvadku nekretnine iz "A" lista su u suvlasništvu tri osobe sa suvlasničkim omjerima 1/6,1/6 i 4/6.

 

, Ksilipet je napisao:

koji su onda daljnji postupci

Jel imate rješenje o nasljeđivanju na temelju kojeg je proveden ovaj upis, odnosno ova zabilješka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Matrix je napisao:

U zabilješci je naveden samo jedan od braće. 

 

Prema z. k. izvadku nekretnine iz "A" lista su u suvlasništvu tri osobe sa suvlasničkim omjerima 1/6,1/6 i 4/6.

 

Jel imate rješenje o nasljeđivanju na temelju kojeg je proveden ovaj upis, odnosno ova zabilješka. 

Na žalost nemam, to je bilo davne 1972.g. i jedino mjesto gdje mi pada na pamet da bi to možda mogla naći je u državnom arhivu u Varaždinu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
Na 08. 04. 2021. at 11:53, Matrix je napisao:

Jel imate rješenje o nasljeđivanju na temelju kojeg je proveden ovaj upis, odnosno ova zabilješka. 

Nećete vjerovati, ali našla sam sudsko rješenje od ostavinske rasprave na temelju kojeg je proveden taj upis! 😁🥳🥳🥳🥂🥂Na žalost u ZK uredu mi uopće nisu pomogli, jednostavno nemaju te dokumente. Ali zato sam u skrivenim kutevima djedine sobe pronašla rješenje od te ostavinske rasprave, našla sam original! Iskreno se divim kako je uopće preživio kroz sve ove godine 😅😂🤣 nije u najsjajnijem stanju, malo je požutio papir, ali sve se veoma jasno može pročitati i vidljiv je potpis i pečat "Socijalističke Republike Hrvatske, Općinski sud Zabok". dana 12. travnja 1972, predsjednik suda Matejaš Mirko. Na žalost nemam skener pri ruci, ali zato učitavam fotografiju i pretipkati ću Vam što piše. 

"Općinski sud u Zaboku (...) , donio je sljedeće rješenje o nasljeđivanju. 

Iza umrloga Jandjel Josipa, rođenog 23.10.1892, a umrloga 21.2.1971. u Dubrovčan drž. SFRJ

I. Utvrdjuje se da njegovu ostavinu sačinjavaju nekretnine: 

upisane u z. k. ul. br. 1228 k. o. Dubrovčan u 1/3 dijela

upisane u z. k. ul. br. 1065 k. o. Dubrovčan u 1/12 dijela

upisane u z. k. ul. br. 555 k. o. Dubrovčan u 1/3 dijela

upisane u z. k. ul. br. 1793 k. o. Dubrovčan u cijelosti. 


II. Njegovim nasljednici a na temelju pismene o poruke ostavioca od 25. siječnja 1971. godine, i međusobnog sporazuma zakonskih nasljednika proglašuju je:
1. Jandjel Dragutin iz Dubrovčana 32 sin u 1/2 dijela
2. Jandjel Ivan iz Dubrovčana kbr. 30 sin u 1/2 dijela.

III. Nasljedniku Jandjel Dragutinu iz ostavine posebno pripada dvorište sa starom kućom br. 17, sve gospodarske zgrade i inventar, polovina livade pod šuljkom.

IV. Jandjel Antoniji iz Dubrovčana kbr. 31 ženi ostavioca iz ostavinske imovine pripada jedna polovina livade zvane "tranik pod šuljkom" i cijeli vinograd zvani "jarek".

V. Šilipetar Ljubici iz Druzilovca kbr. 48 kćerki ostavioca iz ostavine pripada šuma zvana "plat ober puta" sa oko 170 čhv.

VI. Jandjel Milanu iz Zemuna Marije Burseč 21 sinu ostavioca dužan je nasljednik Jandjel Ivan isplatiti novčani iznos od 2.300 dinara do 31. prosinca 1972.

VII. Zemljišno knjižni odjel ovoga suda nakon pravomoćnosti ovog rješenja izvršit će uknjiždbu prava suvlasništva nasljednika na ostavinskim nekretninama kako je to navedeno pod točkom II te uknjiždbu legata navedenih pod točkom III, IV i V.

Obrazloženje

(na kraju pišu formalnosti i ponavljaju se informacije otprije).

Sad slijedi pitanje: da li mi možete molim Vas opisati, korak po korak kao da objašnjavate nekome tko nema pojma, što sve treba dalje napraviti da se ovo ispravi? 

Najnovije informacije: ostavinska rasprava iza djede je završena, imamo pravomoćno rješenje, šuma naravno nije ušla u finale i u ZK i dalje piše isto kao i prije (dokument iz prve objave). Dodatno uz rješenje koje sam gore pretipkala imam i rješenje o upisu u zemljišne knjige nakon te ostavinske rasprave u 1974. Također imam i kopiju ostavinske rasprave iz 2007., nakon bakine smrti, kada je djed sve naslijedio nakon bake, sve osim te šume. I naravno rješenje o upisu nakon te rasprave. Uopće se šuma ne spominje. Sada kada sve imam (nadam se), kaj trebam radit da to prenesem na sebe? 😅

IMG_20210918_213316.jpg

IMG_20210918_213324.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija