Jump to content

nepriznavanje staža


osvetnik

Preporučene objave

Poštovani,

supruga je radila kod privatnog poslodavca 2007 god. potom otišla na porodiljni dopust.Porodiljni dopust koristila je za treće djete tako da je ostala kod kuće 3.godine.

Do sad joj je u e radnoj knjižici bilo zavedeno  te tri godine kao staž. 

Neki dan stigao je dopis iz HZMO-a da joj se taj staž ne može računati i da će biti ukinut jer ona nije dokazala da je poslodavac izdavao plaću. Traže dokaz ili platnu listu, izvad iz banke ili nešto drugo gdje bi se vidjelo da je primala dohodak. Njeno očitovanje je da je primala dohodak ali nema platne liste ,kao ni dokaz iz banke jer je u mešuvremenu zatvorila račun. ( napominjem da se radi o periodu od 2007g. do 2010.g ) Interesira me da li postoji zakon po kojem se moraju čuvati platne liste ?

HZMO je na naš upit zbog čega je sad nakon toliko godina upitan njen status rekao da oni sa sigurnošću ne mogu utvrdit da li je poslodavac isplačivao plaću i da on kao poslodavac nije vodio ažurnu eidenciju niti knjigovodstvo.

Sad nas interesira da li zbog aljkavosti poslodavca može ispaštati radnik i koliki bi radnici ostali bez stečenog staža ako poslodavac ne isplaćuje redovno plaću?

Moram napomenut da je ona za svo vrijeme porodiljnog dopusta dobivala naknadu od države za taj dopust. Znači kad se predavao zahtjev trebala se priložit i potvrda o primanjima jer bez toga nije moguće dobit nakandu.Dakle u trenutku predaje zahtjeva sve je bilo transparentno i priloženo.Također napominjem da je kroz sustav e građanin evidentiran staž preko e knjižice, evidentirane su uplate za zdravstveno i mirovinsko osiguranje koje je uplačivao poslodavac.

Zanima nas da li je to sad pravno utemeljeno da se supruzi može brisati staž, te koje bi korake trebali poduzet da se ta situacija razriješi jer po obrazloženju i dopisu HZMO-a piše  da joj neće priznati  osiguranje i staž u tom periodu. Rok za podnošenje prigovora 15 dana.

Još jednom napominjem da je to bilo sa trećim djetetom i imala je pravo na tri godine rodiljnog dopusta.

MOLIM VAS za pomoć.

HVALA unaprijed

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija