Jump to content

Rok isplate edukacije nakon redovnog otkaza


koisnus2pi

Preporučene objave

Pozdrav,

Dao sam otkaz u firmi koja mi je platila edukaciju, potpisali smo ugovor u kojem nakon edukacije moram ostati još 5 godina raditi za poslodavca, inače moram isplatiti edukaciju u cijelosti.
U ugovoru nema rok do kojeg se mora isplatiti navedeni dug. Sada, poslodavac je sastavio pismo gdje me se poziva da moram vratiti dug u roku od 30 od primitka tog poziva.
Zanima me koji je zakonski rok za vraćanje duga?

Također, ima li definirano u zakonu o radu da se dug smanjuje proporcionalno s vremenom koje sam proveo kod poslodavnca nakon potpisanog ugovora o edukaciji?
(pr. ako u ugovoru stoji da moram ostaiti raditi 2 godine, a ja nakon 1 godine dam otkaz, znači li to vraćanje polovice iznosa?)

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonskog roka nema, postoji samo ugovorni rok. Ako ne postoji ugovorni rok, tada vrijedi uobičajeni rok. Međutim, kako ova vrsta ugovora i nije uobičajena (a to zaključujem po tome što u Zakonu o obveznim odnosima nema zasebnog ugovora tog tipa), teško je reći što je primjeren ili uobičajen rok.

Ovo pitanje nije regulirano Zakonom o radu uopće, to nije ugovor koji je vezan uz radni odnos, dakle, nećete naći nikakve odredbe vezane uz ugovor o edukaciji niti u Zakonu o radu niti u Zakonu o obveznim odnosima. Ima li poslodavac pravilnik o radu koji to pitanje regulira?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Nema internog pravilnika koji to regulira. Jedini dio iz internog pravilnika vezano za stručno usavršavanje i školovanje je ovo:

Pojedinosti i konkretni uslovi upućivanja zaposlenog na školovanje, osposobljavanje odnosno poslovno usavršavanje iz stavaka 1. i 2. ovog članka, troškovi koji se odnose na
školovanje, osposobljavanje i poslovno usavršavanje, naknada troškova školovanja, osposobljavanja i poslovnog usavršavanja, putovanja, smeštaja i ostalih povezanih troškova,
posebno pitanje naknade troškova u slučajevima otkaza ugovora o radu, te prestanka radnog odnosa kod poslodavca, kao i druga s time povezana pitanja, poslodavac i zaposleni
mogu definisati u pisanom obliku na način da će o istome sastaviti poseban sporazum ili aneks važećem ugovoru o radu ili da navedena pitanja regulišu u odluci o upućivanju na stručno usavršavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je rečeno, ovakav slučaj nije reguliran zakonom.

Ono što možemo iznijeti jesu naša mišljenja, pa ću reći kako smatram da rok od 30 dana nije pretjeran osim ukoliko se radi o nekoj nebuloznoj cifri. Osobno sam stava da bi trebao vrijediti otkazni rok (osim kod izvanrednog otkaza jer tamo, jasno, otkaznog roka nema), budući ima logike u tome da prestankom radnog odnosa dvije strane riješe sva međusobna pitanja i krenu dalje svaka svojim putem. No, to je samo moje mišjlenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija