Jump to content

Prelazak iz redovnog zaposlenja u paušalno obrtništvo


ivan-83

Preporučene objave

Poštovani, u nemogućnosti saznavanja točnih pravnih informacija vezanih uz ovu tematiku, obraćam se Legalis forumašima i zahvalan sam na svakoj pomoći.

Zanima me mogućnost da iz stanja redovnog zaposlenja postanem paušalni obrtnik kako bi imao veću mjesečnu zaradu (a i jer ne vjerujem u mirovinski fond i nemam povjerenja u državu i način na koji se vodi, posebno ne dugoročno, vezano za mirovinu).

Firma za koju već dugo godina radim, i kojoj sam predložio da nastavim raditi za nju kao paušalni obrtnik, mi ne želi dozvoliti da nastavim raditi za nju kao paušalni obrtnik jer kaže da to nije legalno, želi da radim i dalje kao redovni zaposlenik.

Kao razlog i zakonska osnova navodi se da to nije legalno uz objašnjenje da tako stoji u zakonu:

(12) Izmjene Zakona o porezu na dohodak – UTJECAJ NA PAUŠALNE OBRTNIKE | LinkedIn

 

„Sukladno izmjenama Zakona o porezu na dohodak uvedena je odredba sukladno kojoj će se primicima po osnovi radnog odnosa smatrati i primici proizašli iz korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona propisanih propisom kojim je uređen opći porezni postupak kod kojih postoje obilježja nesamostalnog rada.

U svrhu utvrđivanja obilježja nesamostalnog rada uvedena su tri kriterija: kontrola ponašanja, financijska kontrola i odnos stranaka.

Ako bi Porezna uprava u određenom slučaju sukladno nekom od propisanih ili drugih kriterija utvrdila obilježja nesamostalnog rada, Rješenjem će utvrditi iznos primitka izvršitelju koji je isplaćen za određeni posao, a naručitelj će se odrediti odgovornim za utvrđene obveze poreza i doprinosa kao jamac platac.“

 

U poslu bi koristio isključivo svoje vlastito znanje (bez konzultacija s kolegama iz tvrtke), vlastitu opremu (računalo i sl.), ispostavio bi svaki mjesec firmi račun i ona bi ga platila.

Međutim firma kaže, da je već sama činjenica da bi imao svega jednu fakturu mjesečno i to upravo od firme čiji sam bio dugogodišnji zaposlenik (skoro 10 godina) - da bi to bio razlog zbog kojeg bi Porezna uprava tvrdila da to nije pravi nesamostalni rad i da bi nas oboje (firmu i mene) "zakačili" s porezima i doprinosima kao da sam redovni zaposlenik, a na temelju gore navedenog zakonskog teksta.

Molim recite mi da li je to ispravno, ili me Porezna uprava ipak ne bi teretila i zaračunavala mi veće poreze i doprinose zato što sam bivši dugogodišnji zaposlenik te firme i jer mjesečno imam fakturu samo prema toj firmi.

Znam za više slučajeva gdje Porezna uprava nije sankcionirala paušalne osobe koje fakturiraju samo jednoj firmu (u kojoj su prije radili kao redovni zaposlenici), navodno je ovaj zakonski tekst novost koja je uvedena upravo zato da se izbije čim više novca od paušalnih obrtnika, međutim ne znam da li je tome zakonski i u praksi stvarno tako.

 

Zahvaljujem se svima koji poznaju ovo područje i spremni su podijeliti znanje i dati savjet.

uređeno: od ivan-83
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu nema pravila što se tiče prikrivenog radnog odnosa jer su kriteriji koji ga određuju prilično nejasni i ovise o samovolji inspektora. Zato netko prolazi lišo, a drugog oderu kao zeca.

Iskreno najbolje vam je naći još jednog klijenta u tom slučaju da ste mirni ili voziti povremeno preko platformi da se razbije malo prihod na više klijenata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija