Jump to content

Stan u vlasništvu bivše supruge mog oca


Matea 2021

Preporučene objave

Poštovani, zanima me imam li pravo na stan kao jedina kčer tj nasljednica? Naime prije cca 17g, moj otac je bio u braku sa tadašnjom ženom s kojom nema djece u tom periodu kupljen je stan, očevim novcem što je on platio(tj dobio je novac od mog djeda za kupnju stana i istovjetno se morao odreći nasljedstva dedine imovine, dokaze u pisanom obliku imam), nakon nekog perioda za vrijeme trajanja braka stan je prenio na tadašnju ženu, međutim prije 12g, su se razveli, ali stan nisu podjelili nit ikako pravno riješili, ostala je upisana kao vlasnik. S time da ona oštro tvrdi da je samo ona vlasnik i da je moj otac imao doživotno korištenje stana, kaže tako su se dogovorili. Ja sumnjam u to, ali.. Moj otac je nedavno preminuo i ona meni nikakva prava ne daje na stan iako sam ja nasljednik.. Imam li prava, koja, i na koji način da se to riješi? On oporuku nije napisao nikakvu, osim što imam svjedoke, rodbinu i prijatelje njegove koji tvrde kako je moj otac uvijek govorio da imam pravo bar na pola stana... 

Zanima me što s time? 

Hvala najljepša... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 19. 05. 2021. at 16:24, Matea 2021 je napisao:

ali stan nisu podjelili nit ikako pravno riješili, ostala je upisana kao vlasnik

Osnovano je ostala upisani vlasnik, iz razloga sljedećeg:

 

Na 19. 05. 2021. at 16:24, Matea 2021 je napisao:

stan je prenio na tadašnju ženu,

Iz čega se može pretpostaviti da je temelj prenosa prava vlasništva bio pravni posao u vidu darovanja. 

 

Na 19. 05. 2021. at 16:24, Matea 2021 je napisao:

moj otac uvijek govorio da imam pravo bar na pola stana

Pod pretpostavkom da se prenos prava vlasništva na suprugu temelji na darovanju i da nema druge imovine koja će činiti ostavinu, u opisanoj situaciji je citirano točno, to stoga što se radi o besplatnom raspolaganju vašeg oca kojim je povrijeđeno vaše pravo na nužni dio koji iznosi 1/2-inu od dijela koji bi nasljedili osnovom zakonskog nasljeđivanja, pa kako ste vi jedina nasljednica koja bi nasljeđivala svu imovinu umrlog, to je jasno da vaš nužni dio iznosi 1/2-inu,međutim jasno je da će te svoje pravo na nužni dio morati ishoditi kroz parnicu, dakle tužbom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija