Jump to content

Ostavina?


anonimna_građanka

Preporučene objave

Poštovani, preminula mi je majka.

Ono što znam jest sljedeće: prije 15 godina je kupila stan (nazovimo ga 1) u zgradi, a potom upoznala čovjeka za kojeg se udala. On je u istoj zgradi imao stan (nazovimo 2) koji je kupio navodno na ime svog sina iz prvog braka. Majka je na nagovor tog partnera prije 10+ godina prodala svoj stan (1), potrošili su novac u uređenje stana 2 i živjeli zajedno u istom do majčinog preminuća. Obzirom da stan (navodno) glasi na sina njenog supruga, imam li ja ikakva prava potraživati bilo što jer je ona sa suprugom u tom stanu živjela bez ikakvih ugovora, papira i sl.? Plaćali su svoje režije i to je to. 

Koliko mi je poznato, majka je iza sebe ostavila dugove (ovrhe?) prema Americanu i sl. Da li ja nasljeđujem te dugove ili su to tzv. osobni dugovi? Naime, ja s njom nisam nikada živjela.

Obzirom da se nisam do sada susrela sa nasljeđivanjem, uopće ne znam što i kako. Koja su moja prava? Kome se trebam obratiti? Kako ću ja dokazati da sam njena kćer, kako saznati koje sve dugove ima, da li ima imovine...?

Hvala na svakom savjetu.

 

uređeno: od anonimna_građanka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , anonimna_građanka je napisao:

Obzirom da stan (navodno) glasi na sina njenog supruga, imam li ja ikakva prava potraživati bilo što jer je ona sa suprugom u tom stanu živjela bez ikakvih ugovora, papira i sl.? Plaćali su svoje režije i to je to. 

Majka je za života slobodno raspolagala svojom imovinom.

prije 22 sati , anonimna_građanka je napisao:

Da li ja nasljeđujem te dugove ili su to tzv. osobni dugovi? Naime, ja s njom nisam nikada živjela.

Odgovarate za dugove ukoliko se na ostavinskoj raspravi prihvatite svog nasljednog dijela s tim da odgovarate samo do visine vrijednosti tog nasljednog dijela.

prije 22 sati , anonimna_građanka je napisao:

Koja su moja prava? Kome se trebam obratiti? Kako ću ja dokazati da sam njena kćer, kako saznati koje sve dugove ima, da li ima imovine...?

Potrebno je pokrenuti ostavinski postupaka, a kao zakonski nasljednik pokušati pribaviti podatke o postojećim dugovima. To možete zatražiti i od javnog bilježnika kojemu bude dostavljen u rad ostavinski spis. Zatim možete zatražiti tu informaciju i na nadležnom Općinskom sudu (ovršni odjel).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija