Jump to content

Dozivotno uzivanje nekretnine


Gaba2302.

Preporučene objave

Poštovani, 

Naslijedila sam kuću od pokojnog djeda, no njegova žena ima pravo doživotnog uživanja. Zanima me imam li se ja pravo također doseliti u tu nekretninu, s tim da ne bi nju istjerala. Majka me tjera van iz kuće, a u gradu u kojem živim i radim, nema niti jednog stana za najam, pa mi je to jedina opcija, ako je moguća. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Gaba2302. je napisao:

Naslijedila sam kuću od pokojnog djeda, no njegova žena ima pravo doživotnog uživanja. Zanima me imam li se ja pravo također doseliti u tu nekretninu

Prema stavu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, zauzetog u reviziji broj Rev 1446/2008-2 od 11.3.2009.godine, ne predmnijeva se da je osoba upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnik nekretnine ujedno i njen posjednik.

Dakle, u konkretnoj situaciji vi niste u posjedu svog vlasništva, tim više što na istoj nekretnini postoji ovlaštenik osobnog prava služnosti, a samim tim i posjednik nekretnine,međutim specifičnost prenosa posjeda nasljeđivanjem prema čl. 17 ZV, ogleda se u tome što ostaviteljevi posjedi stvari i prava prelaze na njegova nasljednika zbog ostaviteljeve smrti i u njezinu času, onakvi kakvi su u tom času bili u ostavitelja., pa tako i Županijski sud u Varaždinu Gž 3342/2011-2 od 5.9.2011.

".... nasljednik je trenutkom smrti pravnog prednika postao suposjednik nekretnine, bez obzira što nikada nije imao faktičnu vlast na toj nekretnini, budući da suposjed nekretnine prelazi na nasljednika u kvaliteti i obujmu kakvog je imao njegov pravni prednik.... "

Dakle, ako je vaš djed do svoje smrti živio u kući a samim tim bio u suposjedu nekretnine, onda je u trenutku njegove smrti  takav posjed prešao na vas, odnosno ste u suposjedu nekretnine sa ovlaštenikom osobnog prava služnosti doživotnog uživanja. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija