Jump to content

Promjena prebivališta bez suglasnosti drugog roditelja


Zokiana

Preporučene objave

Poštovani

 

Bivša supruga mog muža odselila je i promjenila prebivalište i školu njihovom zajedničkom sinu bez muževe suglasnosti i uz njegovo izričito protivljenje i to iz Osijeka u Pulu 2017.god.

Od tada dijete sada staro 11god je sasvim otuđila a odnosi između oca i sina su se narušili.

Suprug je radi svake okolnosti vezane za dijete dužan odlaziti u Pulu skupa sa čitavom obitelji. CZSS je upoznat od početka sa tom činjenicom, DORH je upoznat ove god u 5.mjesecu. 

Koju tužbu može muž podignuti s obzirom da bez svoje krivice ima i imati će ubuduće troškove dolazaka u Pulu a trpi i nematrijalnu štetu s obzirom da je odvojen od sina bez svoje volje.

I koji bi sud bio nadležan s obzirom da sada muž živi u Zagrebu, bivša gđa.koju bi tužio živi u Puli

Zahvaljujem unaprijed

uređeno: od Zokiana
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za promjenu prebivališta i škole je dobila suglasnost czss/suda?

postoji li mjera/pravomoćna presuda o ostvarivanju osobnih odnosa oca i djeteta? što piše u njoj?

skrbnistvo je zajedničko ili majka ima samostalno?

zašto otac odlazi u pulu zbog "svake okolnosti vezane na dijete" (što vam znači ovo u navodnicima?) i zašto vodi cijelu obitelj sa sobom?

otac živi u zagrebu? dijete je prije živjelo u osijeku sada puli? gdje je prije zagreba živio otac? kada je otac preselio u zagreb, prije ili nakon što je dijete s majkom preselilo u pulu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete je presudom kojom se razvodi brak povjereno majci na stanovanje a skrbištvo je zajeničko.

Dijete i majka su živjeli u Osijeku do 2017 i otac. 2017 majka mu mjenja prebivalište u Pulu.

Otac od prošle godine živi u ZG.

Radi svake okolnosti znači da je u Puli upisan u školu, nogomet živi u Puli.

Ne vodi čitavu obitelj sa sobom nego kada ga obitelj po očevoj strani želi vidjeti ili šta drugo mora dolaziti u Pulu jel je on tamo a majka ne želi nikakav dogovor.

Prvo mu je promjenjeno prebivalište i zatim je upisan u školu po mjesnoj nadležnosti.

Jel znate koja tužba se tu može podići obzirom da je bez svoje volje primoran dolaziti u Pulu i biti će u buduće obzirom se dijete tamo prilagodilo i ima troškove koji ja vidim kao nastalu štetu ali ne znam nisam pravnik.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Zokiana je napisao:

Prvo mu je promjenjeno prebivalište i zatim je upisan u školu po mjesnoj nadležnosti.

napisala ste iznad da se otac protivio. na koji način je majka promijenila prebivaliste, od koga je dobila suglasnost?

što piše u presudi: na koji način, kako, kada i gdje otac i dijete ostvaruju osobne odnose?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako mu je promjenila prebivalište, iz škole smo dobili odgovor da je u Pulu upisan u školu jel je imao prebivalište a osnovna škola je obavezna.

Nije dobila suglasnost. Zvala sam MUP kažu da Zakon o prebivalištu ne traži da prilikom promjene istog mlt.djetetu bude suglasnost drugog roditelja.

Viđanja su određena sporazumno presudom o razvodu braka, zatim je otac tužio i zadnja presuda određuje viđanja jednu subotu u mjesecu u trajanju 2 sata pod nadzorom CSS.

Dijete je nakon preseljenja otuđeno,  više ne želi uopće dolaziti ni viđati oca, u zabludi je tko mu je otac i očeva familija.

Ja sam ove godine nakon što l mu je majka opet promjenila prebivalište bez znanja oca a kamoli suglasnosti prijavila policiji i dorhu jel smatram da i to i ostali postupci su majke su van zakona.

Da li je moguće tužiti za naknadu štete?  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kojeg czss? prema prebivalištu djeteta? oca? što točno piše?

 

kamo dijete više ne dolazi? na susrete u czss? ili su susreti određeni negdje drugdje pod nadzorom?

 

zašto je uveden nadzor?

 

što mislite pod time da je u zabludi tko mu je otac?

 

Članak 100.

(1) Zastupanje u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta odnose se na:

1. promjenu djetetova osobnog imena

2. promjenu prebivališta, odnosno boravišta djeteta i

3. izbor ili promjenu vjerske pripadnosti.

(2) Zastupanje u vezi s djetetovim pravima iz stavka 1. ovoga članka valjano je ako roditelj koji zastupa dijete ima pisanu suglasnost drugog roditelja koji ima pravo zastupati dijete.

(3) Suglasnost iz stavka 2. ovoga članka za promjenu prebivališta, odnosno boravišta djeteta nije potrebna ako preseljenje bitno ne utječe na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa s drugim roditeljem, pod uvjetom da je roditelj s kojim dijete stanuje pribavio suglasnost centra za socijalnu skrb.

(4) Suglasnost iz stavka 2. ovoga članka za promjenu prebivališta, odnosno boravišta djeteta iznimno nije potrebna ako je prijava prebivališta, odnosno boravišta nužna radi zaštite prava i interesa djeteta, pod uvjetom da je roditelj s kojim dijete stanuje pribavio suglasnost centra za socijalnu skrb.

(5) Ako roditelj koji zastupa dijete u stvarima iz stavka 1. ovoga članka ne može pribaviti pisanu suglasnost drugog roditelja, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta ili roditelja odlučiti koji će od roditelja u toj stvari zastupati dijete radi zaštite dobrobiti djeteta, osim u slučaju iz stavaka 3. i 4. ovoga članka.

(6) Za priznanje, odnosno za pristanak na priznanje očinstva koje je dalo dijete u odnosu na očinstvo vlastitoga djeteta potrebna je pisana suglasnost oba roditelja koja imaju pravo zajednički zastupati dijete.

uređeno: od Ancica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobar dan, 

Pitanje glasi : otac i majka na općinskom sudu potpisali pravomoćno rješenje koje potvrđuje sporazum postignut na czss. 

Plan zajedničke skrbi je uređen tako da mlt.dijete ostaje zivjeti s majkom na njenoj adresi, gdje je prijavljeno od dana rođenja(otac i majka nikad nisu zivjeli zajedno), otac ce dijete viđati 2 puta tjedno pod nadzorom majke po 2 h(razlog je taj sto otac nije ostvario emocionalnu bliskost s dijetom, i ne viđa ga redovno, i sam je trazio takav uvjet jer se ne smatra sposoban i nema volju da sam skrbi o dijetu više sati, te je navodno previse zauzet poslovnim obvezama), te ce doprinositi za uzdržavanje dijeteta po 1000kn mjesečno. 

Situacija je sljedeca, majka je dobila poslovnu ponudu u mjestu gdje posjeduje i nekretninu, mjesto je udaljeno 70km od mjesta trenutnog prebivalista.

Otac ne zeli potpisat promjenu prebivalista, jedini razlog koji navodi jest cinjenica da smatra da majka odvodi dijete na selo,iako ne postuje dogovor po pitanju vidjanja i obaveza uzdržavanja. 

Moze li majka na temelju pravomoćnog rjesenja samostalno promijeniti prebivalista ili je potrebna suglasnost czss ili pak izvanparnicki postupak na sudu? 

Lp, 

I hvala. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 minuta, Mala plava2017 je napisao:

Moze li majka na temelju pravomoćnog rjesenja samostalno promijeniti prebivalista ili je potrebna suglasnost czss ili pak izvanparnicki postupak na sudu?

Majka bi se trebala obratiti CZSS koji bi posredovao između nje i oca, a ako bi otac i dalje ustrajao u svome stavu, tada majka treba tražiti posredovanje suda koji će u izvanparničnom postupku utvrditi što je uistinu najbolje za dijete. Znači, majka ne može samovoljno djetetu mijenjati prebivalište bez obzira na sve ostale okolnosti koje navodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav,

Imam samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi osim promjeni prebivališta, imena i prezimena te vjeroispovijesti tako mi je sudkinja izdala rješenje iako djeca žive sa mnom već 10god,otac dicu ne vida i ponovno se oženio i ima djecu.Ja planiram se preseliti u drugi grad,kako da djece promjenim prebivalište jer policija traži suglasnost oca,na socijalnom rekli da idem preko suda i to sam učinila ali čekam već 6mjeseci i sudkinja je rekla mojoj odvjetnici da neće moc izdati rješenje jer se boji da ja preselim u drugu državu.Sto mi napraviti više? Ni ja ni djeca nemamo kontakt s ocem,pitala sam preko odvjetnici ga može li kod  javnog bilježnika napraviti potvrdu ,a on tražio da mu platim za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Elifa je napisao:

idem preko suda i to sam učinila ali čekam već 6mjeseci i sudkinja je rekla mojoj odvjetnici da neće moc izdati rješenje jer se boji da ja preselim u drugu državu.Sto mi napraviti više?

Jedino možete čekati sudsku odluku, pa na istu ulagati žalbu, ako ne budete zadovoljni ishodom spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija