Jump to content

Etažiranje zajedničkog dvorišta - jedan od suvlasnika ne da


naniteboy

Preporučene objave

Imam zajedničko dvorište od nekoliko par stotina m2 na kojem sam suvlasnik sa još 2 osobe (dakle 3 suvlasnika) s time da su upisani omjeri vlasništva nad česticom (u ZK izvatku). Dvojica hoćemo riješiti do kraja i etažirati, ali, naravno, treći suvlasnik to ne želi iz prostog razloga jer bi njemu pripali stvarni kvadrati a trenutno koristi više (i tu stalno imamo povuci-potegni situaciju). Kako sam do sad dobio nekoliko potpuno različitih i oprečnih mišljenja - evo pitanja i ovdje: Da li postoji ikakav način da se susjeda "prisili" da pristane na etažiranje?
Dozvolili bismo mu da sam definira koji dio želi, u razumnim okvirima, i onda tako odradili stvar. Dakle ne želimo ga nikako zakinuti - samo da se stvar riješi i on povuče na svoje.

Pitam radi toga jer ako to nije moguće, onda ispada da nešto imaš, ali netko drugi, jer je sustav kakav je, može raditi što ga god volja - a ti si onemogućen u korištenju svoje imovine (pa makar to bilo i suvlasništvo).
Taj problem je posebno čudan jer je problem nastao kad se pojavio taj novi vlasnik - prethodni vlasnik se držao svih dogovora i nitko s nikime problema nije imao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvorište tj. zemljište koje skupa s građevinom čini nekretninu ne može se etažirati u smislu kojem samo etažiranje je. Dakle etažirati se mogu samostalne uporabne cjeline (stanovi i sl.) kojima postaju vlasništvo posebnog dijela nekretnine a dio zemljišta (garaže, parkirna mjesta te vrt koji bi imao pristup iz baš određene samostalne uporabne cjeline) bi se upisao kao pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine-etaži. Eventualno bi mogli međuvlasničkim ugovorom definirati pravo svakom suvlasniku na korištenje određenog dijela dvorišta, no to ne znači da bi taj dio mogli ograditi, bilo što drugo graditi bez suglasnosti ostalih suvlasnika.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, hvala na odgovoru. Evo i još malo dodatnih pitanja.

Da li u praksi postoji mogućnost da se čestice s kućama spoje sa dvorišnom česticom u jednu zajedničku česticu te se onda ta čestica etažira kao kombinacija kuća+dio dvorišta?
Pri tome bi očito bilo potrebno definirati prilazni put - odnosno dio dvorišta bi promijenio ulogu.
Ako je to moguće i takav put se bi definirao - kako odrediti "gubitak" m2 od pojedinog vlasnika na taj prilazni put? Samo dogovorno (odnosno koliko je tko voljan izgubiti) ili postoji u praksi neki izračun koji bi mogao biti primjenjen u praksi i koji se koristi kao standard u sličnim situacijama?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijašnji odgovor vam se upravo i odnosio građevinu s više samostalnih uposrabnih cjelina koja je na jednoj čestici skupa s dvorištem te tako čini cjelinu koja se naziva nekretninom. 

Ovo što bi se moglo iščitati i shvatiti iz prijašnjeg navoda ispada da bi se radilo o tome da su kuće na jednim česticama a suvlasništvo imate u jednoj večoj dvorišnj čestici. U tome slučaju jedini način spajanja čestica gdje su kuće i djelova dvorišne bi bila parcelacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da - upravo je slučaj kakav ste opisali. Sve je očito tehnički izvedivo - ali mi ostaje problem da susjed koji ima koristi od trenutnog stanja nije baš voljan riješiti problem.
Eto, to me u principu zanima. Da li postoji metoda pravne prisile (u nedostatku boljeg termina) i to, ako je ikako moguće, bez dugotrajne parnice i privatne tužbe? Nije da se bojim toga, ali ako je moguće izbjeći bacanje vremena i novca - bilo bi odlično.

Jako je zanimljivo da nekoliko mjernika koje sam pitao i nekoliko odvjetnika koje sam pitao - apsolutno nitko mi ne želi odgovoriti na pitanje "izračuna" potencijalnog prilaznog puta odnosno koliko tko mora "izgubiti". Svi se nekako izvlače od odgovora.
Da li je moguće da je to tako loše (ili nikako) definirano u zakonima pa nitko ne želi ni blizu "definicije"?

 

uređeno: od naniteboy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija