Jump to content

susjed se ne slaže s međom


mjnbeb

Preporučene objave

Pozdrav

Kupio sam građevnisko zemljište, u kojem nije bila utvrđena međa. Nasljednici koji su prodavali zemljište nisu znali gdje je točno međa između mene i susjeda. Kod pregleda zemljišta našli smo dva međna kamena. Zapravo pokazao ih je susjed. Pozvao sam geodeta da mi utvrdi među on je uzeo u obzir situaciju na terenu( ta dva međna kamena, susjedovu parcelu) i za ostatk je uzeo podatke iz katastra. Ali kod iskolčenja međe susjed je rekao da se ne slaže s međom jer on uživa dio mojeg zemljišta već xy godina i da ga čisti. 

Zanima me kakva je sudska praksa oko takvih situacija kod rješavanja takvih sporova. Kome se ide na ruku njemu koji ne zna gdje je međa, ali tvrdi da je njegovo ili meni kao novom vlasniku? Zapravo da li se uopće ima smisla boriti, plačati odvjetnika i gubiti vrijeme.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

  imam problem sa međom.1999 god.izvršena je oparcelacija i utvrđene su nove čestice što je i sprovedeno u zemljišnim knjigama.Sada opunomoćenik vlasnika susjedne čestice (vlasnik je preminuo) osporava među koja je postojeća 22 god. i traži pomicanje međe za 2 m u moju česticu.Zbog njegove žalbe nisam u mogućnosti ishodovati građevinsku dozvolu jer se on stalno i na sve žali.Kako to najbrže riješiti da se donese konačna odluka o međi?Kakva je uopće sudska praksa u takvim slučajevima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Spitfire je napisao:

Sudsko uređenje međa neće, posebno ne brzinom utjecati na ishodovanje građ. dozvole.

Na što se uopće žalio? Rješenje o izdavanju građevinske dozvole? Ili? 

Ne priznaje utvrđenu među koja dijeli česticu na kojoj se gradi i susjednu česticu koje on nije vlasnik već je bio opunomoćenik vlasnika koji je u međuvremenu preminuo,ali sada će navodno biti i opunomoćenik nasljednika.Dakle,prilikom ishođenja građ.dozvole ,pozivaju se susjedi međaši da se očituju i tada on koristi priliku osporavanja.Svaki prigovor osporava da građevinska dozvola postane pravomoćna,tako sam bar ja shvatila gđu u Uredu za graditeljstvo..nisam pravnik pa ne znam 100%

 

uređeno: od DuLup
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, podnio je prigovor prilikom poziva za uvid u spis predmeta, no kako građ. dozvola nema pravnih utjecaja na vlasnička i druga stvarna prava na nekretnini za koju se izdaje, to ne bi trebala biti prepreka za izdavanje iste. Na rješenje o izdavanju građ. dozvole isto ima pravo žalbe no ni to ne treba trajati nešto posebno dugo i čekati na pravomoćnost jer se graditi može i na temelju izvršne građ. dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Spitfire za info,nadam se da će Ured za graditeljstvo izdati dozvolu kako kažete.Ja već imam jednu građ.dozvolu iz 2005.god.međutim napravila sam propust,pošto smo gradili sami,a građ.dozvola je izdana kad je gradnja već bila započeta,uredno sam platila kom.doprinos,dobila kućni broj,nisam Uredu za graditeljstvo prijavila početak gradnje.Sada kad sam htjela izmjenu i dopunu te dozvole,tražili su me taj papir koji ja nemem.Zbog toga sam morala ići u postupak izdavanja nove građevinske dozvole pa sam povukla zahtjev za izmjenom.Susjed misli da je Ured odbio izmjenu radi međe i prijeti se rušenjem kuće.Iako znam da to ne ide tako da se kuća ruši.živci su na rubu..

 

 

uređeno: od DuLup
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija