Jump to content

Pomoć oko otvaranja obrta


saki666

Preporučene objave

Pozdrav!

Trebala bi mi pomoć oko otvaranja obrta.Naime uzeo bi maloprodajni dućan prehrane u najam.Dućan radi.Što treba napraviti da bi se otvorio?Tko ga može otvoriti?Koliko košta?

I još jedno pitanje.Dobio sam otkaz u firmi pa imam pravo na biro,a i imam pravo na povrat poreza pa bi me zanimalo ako otvorim obrt da li to sve gubim?Naime radi se o nemalom iznosu povrata poreza.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, otvaranje obrta kosta cca 800 kn. Tu je sama taksa i obrtnica, no detalje mozete saznati u GRADSKOM UREDU ZA GOSPODARSTVO na Ravnicama, gdje im je sjediste. Sto se trgovine tice, koliko znam (ako se nije mijenjao zakon) morate zaposliti trgovca, zavrsenog po struci.

Povrat poreza nema nikakve veze sa otvaranjem obrta, i ubuduce cete ga imati i kao obrtnik, ne gubite nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve u vezi otvaranja obrta možete naći na www.hitro hr- vladina agencija za pomoć građanima-inaće u principu te agencije su smještene u fini i postupak otvaranja obrta je skraćen u nekih desetak dana je maksimalno sve gotovo prvo se obratiti njima( prije toga možete sve pročitati na internetu koji vas vodi po koracima) otići kod njih spremiti dokumentaciju i to je to i srettno !!! :lol: :clap:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, ako zelite jednokratnu isplatu od strane Hrv. zavoda za zaposljavanje, morate pazljivo pratiti proceduru i redoslijed radnji koje obavljate kako ne biste ostali bez prava na jednokratnu isplatu. Procitajte jos jednom tekst koji sam napisao.

 

Dakle, sto se tice spomenute isplate, nakon sto ste ostali bez posla, trebali ste se prijaviti na biro.

 

Ako ste prema vazecim propisima stekli pravo na naknadu od strane zavoda za zaposljavanje, tada znate da imate pravo na tu naknadu tokom slijedecih 12 mjeseci od dana prijave na biro.

 

U slucaju da razmisljate o otvaranju obrta, tada prvo morate podnijeti zahtjev hrv. zavodu za zposljavanje za jednokratnu isplatu ostatka naknade (dakle, mozda ste dio vec primili, a ono sto ce Vam biti isplaceno na ziro-racun je ostatak razlike koju biste jos trebali primiti).

 

Ne smijete otvoriti obrt prije nego Vam stigne odobrenje iz zavoda za zposljavanje jer cete u protivnom pravo na nakndau nepovratno izgubiti, problem je cisto proceduralne prirode, rekao bih "birokratski" i ne biste bili jedini koji je ostao bez tog prava samo zbog zurbe.

 

Ako niste stekli pravo na naknadu sa biroa za vrijeme nezaposlenosti, tada niti necete dobiti pravo na jednokratnu isplatu ostatka naknade.

 

Sto se ostalih detalja oko otvaranja obrta tice, imate vec dosta, osim ovih koje ste dobili, prijasnjih odgovora slicnih Vasem pitanju pa bi bilo dobro da si to malo sve pogledate.

 

P.S: U mjesecu ozujku, navodno, izaci ce nove mjere za poticanje samozaposljavanja, otvaranja obrta i slicno, ali to nije sigurno (postoje najave).

 

P.S (2) : Za poslovodju maloprodajne trgovine morate imati ZAPOSLENU osobu koja udovoljava propisima (zavrsena skola trgovackog smjera ili SSS odgovarajuceg usmjerenja). Poanta je da ne mozete SAMO NAVESTI, nego ta osoba mora raditi kod Vas kao poslovodja trgovine, ona odgovara za rad trgovine (knjige prometa, knjige popisa, inventure, itd.). Ona mora biti kod Vas u radnom odnosu, sa svime sto radni odnos nosi sa sobom.

 

Prijedlog : ako imate mogucnosti i znanja, bolje bi bilo da ste sami poslovodja trgovine.

 

P.S.(3) Tocno je da sami troskovi otvaranja obrta iznose oko 800 kn, ali to nije ni priblizno dovoljan iznos za prenosenje maloprodajne trgovine na Vas (buduci) obrt. Neke stvari morate sve ispocetka napraviti (MTU, ispitivanje instalacija, sanitarni pregled ...) pa ce Vam se troskovi popeti na oko 4000 kn (ovisno o velicini trgovine ovise i neki izdaci).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani,

 

Molim pomoć vezano za ovu temu iako je post od prije tri godine. Moja supruga je prošla cijelu ovu proceduru sa burzom i otvaranjem obrta. Dobila je i jednokratnu isplatu sa burze za otvaranje obrta(iznos za cijelu godinu) ali ...

I dok se još nismo zbrojili u što sve uložiti dobiveni novac, jer praktički obrt još nije u funkciji, ponuđen

joj je vrhunski posao kod privatnika kojeg bi ona rado prihvatila. Što sad?? Što sa sredstvima koje je dobila, krši li zakon ako ih zadrži ili ih treba vratiti ili ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva tematika vezana uz upite o obrtima nalazi Vam se ispod foruma "Trgovačko pravo" u Podforumu "Obrti".

 

Kratak odgovor na Vaš upit jest:

 

Ukoliko ste dobili jednokratnu novčanu naknadu temeljem samozapošljavanja-otvaranje obrta a istu kroz obrt niste realizirali, tj. ukoliko ne aktivirate obrt već se zaposlite kod drugog poslodavca (što je vidljivo prijavom na HZMO), HZZ će tražiti povrat isplaćenih Vam financijskih sredstava.

 

Ovaj post biti će prebačen u podforum "Obrti", ostavljam ga još neko vrijeme u "Trgovačkom pravu" da ne bi došlo do mišljenja da je post brisa.

 

moderator

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija