Jump to content

pravila isteklog procesnog zakona i nevrijedeći pravni akti


zao

Preporučene objave

Postupci započeti za vrijeme trajanja odredbi isteklog procesnog zakona moraju se završiti prema tim odredbama (isteklog procesnog zakona) iako su međuvremenu stupile na snagu odredbe novog procesnog zakona. Vrijedi li to pravilo i za nevrijedeće pravne dokumente koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja takvih postupaka (za vrijeme trajanja isteklog procesnog zakona)? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali gdje to piše, u kojem članku, kojeg zakona? Jer u svakom zakonu piše da se postupci započeti prema odrebama isteklog zakona moraju završiti prema odredbama tog, isteklog zakona, ali ne i da se nevrijeći pravni dokumenti mogu zakonito primjenjivati sve dok se ne okončaju postupci započeti u vrijeme trajanja isteklih zakona.

Kako uopće osporiti nevrijedeći pravni dokument, zbog čije primjene trpim štetne posljedice? Znači li to kršenje čl.18. i čl.19. Ustava RH ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , zao je napisao:

Jer u svakom zakonu piše da se postupci započeti prema odrebama isteklog zakona moraju završiti prema odredbama tog, isteklog zakona

Pa neće baš biti da je u svakom zakonu ovako regulirano, pogotovo ne za sve zakonske odredbe.

prije 9 sati , zao je napisao:

ali ne i da se nevrijeći pravni dokumenti mogu zakonito primjenjivati sve dok se ne okončaju postupci započeti u vrijeme trajanja isteklih zakona.

Teško Vas je ovako apstraktno pratiti.

Ako je dokument nevažeći, kako se može koristiti?

prije 9 sati , zao je napisao:

Napominjem da poništenje (sada) nevrijedećih pravnih dokumenata nema nikakvu pravnu povezanost sa donošenjem novog, sada vrijedećeg zakona.

Čemu poništiti nešto što nema pravni učinak, ionako nema pravnu snagu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretno.....izvlaštenje se provodilo temeljem DUP-a, koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja izvlaštenja, ali je u međuvremenu prestao vrijediti, što je moj argument za osporavanje rješenja o izvlaštenju. S druge strane, argument suprotne strane je da je (sada nevrijedeći) DUP bio na snazi u vrijeme pokretanja postupka izvlaštenja, pa je, citiram "postupanje bilo u skladu s načelom zakonitosti i vremenskog važenja propisa koje obvezuje na rješavanje temeljem propisa koji su vrijedili u trenutku rješavanja, čime se u cijelosti ostvaruje načelo pravne sigurnosti."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija