Jump to content

Osporavanje oporuke - nedostatak aktivne legitimacije?


Zvrk123

Preporučene objave

Pozdrav,

molio bih ako mi netko može pojasniti koje su moje mogućnosti... Situacija je sljedeća;

Oporučni sam nasljednik iza pokojnog ostavitelja, međutim odmah nakon proglašenja oporuke, a prije donošenja rješenja o nasljađivanju, pojavile su se osobe koje su tvrdile da su ostaviteljevi unuci (iako je on cijeli život tvrdio da nije imao potomaka) te da osporavaju oporuku u cijelosti (da je lažna, da je ostavitelj bio obmanut i još štošta). Bio sam zatečen jer su oni doista predočili rodne listove iz kojih je proizlazilo da su djeca ostaviteljeva sina (!?), te ih je sud uputio da parničnim postupkom ponište oporuku ako smatraju da je na bilo kopji način nevaljana. Sudski postupci su trajali 9 godina (tri puta je Općinski sud presudio u moju korist, oni su se svaki puta žalili, dvaputa je Županijski sud vratio postupak nazad na Općinski (iz procesno-pravnih razloga, ne zbog same pravne stavri), te je konačno treći puta i Županijski sud potvrdio presudu Općinskog suda (u moju korist). 

Ja sam u međuvremenu istraživao i doznao da su "unuci" zaista djeca pokojnog ostaviteljevog sina, no međutim, doznao sam i to da je ostavitelj ostao udovac nakon samo dvije godine braka te da je svog sina dao na posvojenje (SFRJ, 1969). Došao sam do svih relevantnih dokaza, rodni listovi, zapisnik o posvojenju i ostalo, te sam temeljem toga na nastavljenom ostavinskom postupku tražio da se "unuci" udalje iz daljnjeg ostavinskog postupka jer, obzirom da je njih otac bio posvojen, nemaju pravo nasljeđivanja za svojim biološkim precima, već isključivo za svojim posvojiteljem. Naravno, ovoga puta sam ja upućen u parnični postupak kojim sam ubrzo i dokazao svoju tvrdnju (pravomoćno rješenje). Ostavinski postupak napokon je okončan te sam ja proglašen jedini nasljednikom iza ostavitelja.

Obzirom da je sve trajalo desetak godina, nastali su pozamašni dugovi (stanarina, pričuva (jer je sve bilo "zamrznuto" zbog sudskog postupka)), koje sada ja moram podmiriti kao jedini nasljednik. Zanima me imam li mogućnosti i osnove za tužbu protiv "unuka" zbog ometanja u nasljeđivanju (uz potraživanje dijela nastalih troškova)? Čini mi se da oni ustvari uopće nisu imali legitimitet osporavati mi nasljedstvo jer, obzirom na posvojenje njihova oca, nisu bili u nikakavom srodstvu sa pokojnim ostaviteljem ("djedom")? Radi li se tu o nedostatku aktivne legitimacije ili o nečem drugom? Da apsurd bude veći, koliko znam oni još na Vrhovnom sudu revizijskim postupkom pokušavaju srušiti moju oporuku, iako sam ja pravomoćnom presudom Općinskog suda dokazao da oni uopće nisu nasljednici iza pokojnog ostavitelja... Što savjetujete? Unaprijed hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 30. 11. 2021. at 15:25, Zvrk123 je napisao:

potraživanje dijela nastalih troškova

U smislu troškova režija za nekretninu, ne. 

 

Na 30. 11. 2021. at 15:25, Zvrk123 je napisao:

nedostatku aktivne legitimacije

Nedostatak procesne legitimacije sam po sebi nije zapreka za vođenje postupka, međutim od bitnog je utjecaja na ishod parnice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija