Jump to content

Hrvatsko državljanstvo na osnovu predaka


Saša Kikinda

Preporučene objave

Pozdrav!

Moja majka koja je Hrvatica, katolkinja, ima Hrvatsko državljanstvo, doselila se iz Hrvatske početkom 70tih, živi u Kikindi (Srbija), ima nekretninu u RH.

Pitanje: Da li postoji način da moja kćer, koja se izjašnjava kao Hrvatica, na osnovu svoje bake dobije Hrvatsko državljanstvo?

Važećim zakonom o Hrvatskom državljanstvu, koliko sam ja čitao, potomci Hrvata koji žive na teritoriji bivše SFRJ su diskriminisani po pitanju dobijanja državljanstva R Hrvatske iz razloga jer ih matica ne vidi kao iselljenike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Sasa, evo iz iskustva ti mogu reci da moze, ali opet mozda se meni i posrecilo. Evo iz mog slucaja primer, moji su svi Hrvati, deda je rodjen u Hercegovini, otac u Srbiji kao i ja. Deda cak ni nema drzavljanstvo, samo gomilu papira gde se izjasnjavao kao hrvat, otac isto. I ja sam se izjasnjavao celog zivota, i predao sam na osnovu dede, i dobio posle 13 meseci cekanja. Dok npr, moj rodjeni brat isto je predao kao i ja, ali njega su odbili.  Tako da moze svakako pokusati, e sad da li ce biti srece da joj odobre ili ne, to izgleda vazi od onog ko odobrava te zahteve. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija