Jump to content

Definicija iseljenika po novom članku 11 (NN 102/19)


gile93

Preporučene objave

Poštovani,

promjenom zakona o hrvatskom državljanstvu 2019. godine se promijenila i definicija iseljenika u članku 11:

Citiraj

Iseljenik iz stavka 1. ovoga članka je osoba koja se prije 8. listopada 1991. godine iselila s područja Republike Hrvatske u namjeri da u inozemstvu stalno živi.

Iznimno, iseljenik iz stavka 1. ovoga članka je i pripadnik hrvatskog naroda koji se iselio s prostora u sastavu bivših država u kojima se, u vrijeme iseljenja, nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske.

Iseljenikom se ne smatra osoba koja je iselila s područja Republike Hrvatske na temelju međunarodnog ugovora ili se odrekla hrvatskog državljanstva, osoba koja je promijenila prebivalište u druge države koje su u to vrijeme bile u sastavu državne zajednice kojoj je pripadala i Republika Hrvatska te osoba koja je iselila s područja Republike Hrvatske, a nije imala bivše hrvatsko republičko državljanstvo, odnosno zavičajnost na području Republike Hrvatske.

Kako ja razumjem definiciju, svi pripadnici hrvatskog naroda, bez obzira na republičko državljanstvo ili zavičajnost u (današnjoj) Hrvatskoj, koji su se pre 8. listopada 1991. godine iselili iz bivše SFRJ u inozemstvo se smatraju iseljenicima, i njihovi potomci mogu steći hrvatsko državljanstvo.

To bi značilo da je moj pokojni djed, porijeklom iz Livna, hrvatske narodnosti i državljanin Hrvatske i Srbije, koji se 1990. godine iselio iz Beograda u Njemačku i tamo živio do svoje smrti, iseljenik u smislu ovog zakona?

Da li bih ja (rođen 93. u Njemačkoj) mogao u tom slučaju steći hrvatsko državljanstvo po osnovi članka 11 bez obzira koje državljanstvo imaju moji roditelji i gdje su kada živjeli (ukoliko uspjem dokazati pripadnost mog djede hrvatskom narodu)? Da li sam nešto izgubio iz vida?

Hvala unaprijed i pozdrav :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija