Jump to content

Darovni ugovor nekretnine - komplikacija oko suvlasništva


mk005

Preporučene objave

Pozdrav,

trebam bilo kakvu pomoć - ne pronalazim način za rješenje sljedećeg problema:

nekretnina ima tri suvlasnika, jedan od njih (roditelj) će darovati svoj dio ostalim suvlasnicima, pa u bližoj  budućnosti imamo dva suvlasnika (braća) sa po 1/2 vlasništva.

Cilj je da jedan od suvlasnika (nazvat ću ga S1) preuzme na sebe cijelu nekretninu kako bi mogao ostvariti mogućnost hipotekarnog kredita, urediti nekretninu i iznajmljivati ju do smrti roditelja (i ostvarenim prihodom pokriti trošak života roditelja do kraja života. Nakon toga sporazumno će podijeliti vlasništvo nad nekretninom uzevši u obzir uložena sredstva (ali to i nije toliko bitno za ovaj problem) darovnim ugovorom.

E sad, može li se suvlasnik koji se povlači iz vlasništva (jer ne želi niti trenutno može ući u hipotekarni kredit/obnovu/iznajmljivanje) ikako može zaštiti od toga da nakon smrti roditelja ne dobije natrag svoj dio vlasništva (primjera radi, iznenadna smrt vlasnika (S1) značila bi da nekretninu nasljeđuju njegovi direktni nasljednici (žena, dijete, vanbračni drug); ili vlasnik (S1) sam odluči, nakon smrti roditelja, da ga više ne zanima podjela vlasništva i jednostavno nastavi otplatu kredita za 'svoju' nekretninu; ili tijekom otplate zapadne u financijske probleme pa banka odluči ovršiti nekretninu i više niti jedan od njih nije vlasnik)?

Malo je komplicirana situacija, ali nadam se da postoji neka vrsta ugovora koji bi ovo mogao riješiti na način da jedan suvlasnik 'posudi' drugom svoj dio vlasništva za vrijeme trajanja kredita (hipoteka na pola nekretnine nije izvediva zbog nedovoljne vrijednosti hipoteke za kredit, kao niti opcija u kojem roditelju darujemo nekretninu pa roditelj diže hipotekarni kredit jer ovaj roditelj nije osoba kojoj možemo povjeriti 1/1 vlasništvo)

Unaprijed hvala na čitanju/odgovorima.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, nekakov univerzalni ugovor koji bi pokrio sve što ste naveli ne postoji. Dakle vama ne odgovara upis hipoteke uz suglasnost i na dijelu drugog suvlasnika te bi se on povukao iz vlasništva. To bi se moglo odraditi darovnim ugovorom, međutim nisam siguran da bi se namet koji spominjete mogao tako napraviti da bi to bio darovni ugovor s nametnom, A jasno vam je da kada se jednom vlasništvo prebaci na jednog suvlasnika, poslije može nastati previše problema oko vlasništva i sporenja istoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, nisam uopće razmišljao o tako jednostavnom rješenju (hipoteka uz suglasnost suvlasnika). Pretpostavljam da to za sobom ne nosi nikakve druge (možebitne financijske) posljedice kod neplaćanja kredita - osim, naravno, mogućeg gubitka vlasništva nad svojim dijelom nekretnine.

U načelu, bitno mi je samo da ne jamčim ničim osim tim dijelom imovine, pa vjerujem da će to biti ok rješenje.

 

Hvala puno ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija