Jump to content

Raskid darovnog ugovora


Ana2468

Preporučene objave

Prije 8 godina suprug je od bake darovnim ugovorom naslijedio nekretninu, radi se o maloj kućici od 40ak kvadrata. Kuća nije u tom trenutku bila legalizirana niti, kako smo kasnije saznali, može biti legalizirana. To je jedna od onih kuća koja se kupi zbog zemljišta pa se nakon kupnje sruši. U darovnom ugovoru je navedeno da baka ima pravo doživotnog uživanja nekretnine. 

U međuvremenu su se promijenile neke okolnosti. Primjerice, korisnici smo APNovog kredita i da smo dužni riješiti se te nekretnine u određenom vremenskom periodu, i to kupoprodajnim ugovorom. Suprug je upisan kao vlasnik, ali je nekretnina dar u kojoj je osoba darovatelj navedena kao teret pa nismo sigurni kako to izvesti. Osim toga, kako sam navela, nekretnina nije legalna niti se može legalizirati. Nadalje, ispada da baku zbog doživotnog uživanja (ne uzdržavanja, baš uživanja) prodajemo s kućom. Ona živi u domu za starije i nemoćne jer joj je zbog starosti i različitih bolesti koje ima, potrebna njega 24 sata dnevno. Ne može živjeti sama niti je sposobna brinuti se o sebi. Iako znamo da ona u toj kući nikada više neće živjeti, potencijalni kupac to ne može znati i naša riječ njemu ništa ne predstavlja. 

Ono što je nama opcija da obostrano raskinemo darovni ugovor, vratimo baki tu nekretninu kako mi ne bismo više bili vlasnici i kako bi se onda mogla prodati bez tereta. Ako to nije moguće, možemo li ocu/majki/stricu/sestri prodati navedenu nekretninu (s bakom kao teretom)? Dakle, nekome tko zna da baka neće imati potraživanja prema nekretnini. Tako bismo imali kupoprodajni ugovor i maknuli vlasništvo sa sebe. Koliko je to legalno?

Nadam se da sam bila dovoljno jasna u objašnjavanju. Dakle, zanima me koji je najbolji način da se legalno riješimo nekretnine? Takoreći, zaključak je da nam smeta, ne želimo je,  i novac bi svakako išao za bakino liječenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 24. 02. 2022. at 8:27, Ana2468 je napisao:

raskinemo darovni ugovor,

Raskid više nije moguć, iz razloga što je ugovor u cijelosti izvršen. 

 

Na 24. 02. 2022. at 8:27, Ana2468 je napisao:

bez tereta

Jel baka voljna da se odrekne osobnog prava služnosti, osnovom čega bi se takvo pravo brisalo, u kojem kontekstu je i ovaj upit:

 

prije 16 sati , Borbena7 je napisao:

Da li je baka poslovno sposobna?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija