Jump to content

Građenje na tuđem zemljištu


ivanivci007

Preporučene objave

Situacija je sljedeća:

Radi se o čestici od ukupno više od 4600 m2 na kojoj je upisano 5 suvlasnika. U lipnju 2020., susjed koji na toj čestici nema suvlasnički udio, a njemu je to susjedna čestica, prešao je na tu našu česticu gdje smo i mi suvlasnici i započeo gradnju stambenog objekta od cca 60ak m2. Čestica nije parcelirana, postoje međe i svatko uživa svoj dio, ali budući da taj dio nikada nismo uživali te se nalazi izvan naše ograde, nismo reagairali i nismo bez odgode zaustavili niti prijavili gradnju. Prema onome kako iščitavam odredbe ZV-a, mi smo nepošteni vlasnici??

Tog graditelja prijavio je drugi susjed koji nije suvlasnik parcele gdje se gradi i koliko smo čuli, graditelj je dobio rješenje da mora ukloniti građevinu. Pretpostavljamo da je sve pred upravnim sudom i da će htjeti to izvući legalizirati.

mene ,,plaši" članak 153. ZV- a : pošteni graditelj i nepošteni vlasnik u kojoj stoji da zemljišna čestica pripada graditelju, a prijašnji vlasnik ima pravo samo na naknadu tržišne vrijednosti zemljišta. Može li on ako uspije to ipak legalizirati, tražiti ispis samo nas iz te čestice, a da nama ostane samo pravo na naknadu tržišne vrijednosti zemljišta??? (ponavljam, u zakonu stoji da postaje vlasnik cijele čestice, a ne pojedinog suvlasničkog udjela, mi imamo suvlasnički udio, ali ne i cijelu česticu u vlasništvu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Spitfire je napisao:

Poštenje graditelja se u ovome slučaju ne odnosi na to je li mu tko zabranio građenje već u tome je li znao ili je morao znati da gradi na tuđem i to je ono što bi morao dokazati u postupku.

E to je sada ključno kako procijeniti jel bio (ne)pošten; naime, gradio je od lipnja 2020, tada je i prijavljen inspekciji(ali ne od nas), pokušao se uknjižiti na jedan udio u toj čestici u srpnju - prijedlog za uknjižbu odbijen, a konačno se uknjižio u prosincu 2020. 
nakon toga, u veljači 2021., samo dva mjeseca kasnije, prodao je taj svoj udio  i sada nema više ništa. 
Zaključak - prodao je što je imao, objekt je ostao

uređeno: od siomstar79
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija