Jump to content

Pokušaj naplate vode od zakupodavca


Grabarić Imbra

Preporučene objave

Može li Vodovod tražiti od zakupodavca fizičke osobe naplatu naknade za potrošenu vodu koju ne može naplatiti od zakupnika pravne osobe (jer subjekt više nije aktivan)?

Vodovod ne spori da je u tuženom razdoblju kao korisnika vodio pravnu osobu (zakupnik). Zbog dugovanja pokušao se ovrhom naplatiti od njega (ovršno rješenje postalo je pravomoćno prije nego je ovršenik u stečajnom postupku ugašen). Naplata duga nije uspjela, ne znam je li zbog toga što nije bilo sredstava koja bi se plijenila kad je zakupnik još bio aktivan ili je razlog gašenje istog.

Sada je Vodovod podignuo tužbu protiv zakupodavca (koji je sa zakupnikom imao sklopljen uredan ugovor o zakupu). Vodovod se poziva na čl. 84. st. 2 i st. 3. ZV koji kažu:

(2) Kad dužnik obveze na povremena davanja za komunalne usluge u svezi s uporabom nekog posebnoga dijela nekretnine (naknade zbog trošenja električne energije, plina, toplinske energije, odvoza otpada i sl.) nije neka druga osoba, suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo toga posebnoga dijela nekretnine duguje te naknade dobavljačima odnosno davateljima usluga.

(3) Ako je dužnik obveze iz stavka 2. ovoga Zakona osoba koja posebni dio nekretnine rabi ili iskorištava na temelju najma, zakupa ili drugoga ugovora sa suvlasnikom na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo toga posebnoga dijela, taj suvlasnik jamči dobavljaču za ispunjenje te obveze.

Vodovod se poziva i na sudsku praksu suda koji je iskoristio iste članke za odluku prema kojoj je zakupodavac dužan!

Prema Općim uvjetima poslovanja tog Vodovoda Korisnik je definiran kao:

Korisnik vodne usluge je svaka fizička ili pravna osoba koja je sa isporučiteljem vodne usluge sklopila Ugovor o priključenju na komunalne vodne građevine odnosno svaka fizička ili pravna osoba koja koristi vodne usluge (vlasnik nekretnine, korisnik, najmoprimac, podnajmoprimac, stanar zakupac ili podzakupnik koji je svoj status stekao sukladno odredbama ovih Uvjeta) ili je temeljem ovih uvjeta izjednačena s tim osobama.   

 

Ima li kakve mogućnosti da se zakupodavac oslobodi ovakvih terećenja za vodu koju on nije potrošio? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija