Jump to content

Kolika je naknada za bolovanje koje traje preko godinu dana


anonimno

Preporučene objave

Molio bih pomoć vašim savjetom. Na bolovanju sam već treću godinu, posljedice infarkta, i javljeno mi je da je stupio na snagu novi zakon kojim se nakon godine dana bolovanje smanjuje na 70% i to retroaktivno i da je potrebno vratiti preplaćeno bolovanje. Da li je to istina i kako je takvo nešto moguće. Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koji je stupio na snagu 15.11.2006. godine, naknada plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznosi 80% od osnovice za naknadu nakon prvih 6 mjeseci bolovanja (jedino ukoliko se radi o ozljedi na radu, naknada plaće je 100% od osnovice za naknadu).Ukoliko je konačnim rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje utvrđena invalidnost, od dana konačnosti do pravomoćnosti rješenja, naknade plaće je 50% zadnje naknade plaće.

Inače, točnu informaciju dobit ćete od nadležnog područnog ureda HZZO-a, odnosno u onom uredu gdje Vaše poduzeće predaje Vaše doznake za bolovanje na refundaciju,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon proteka roka od 12 mjeseci neprekidnog bolovanja utvrđenog , odnosno u slučaju produljenja bolovanja , osiguranik nakon što mu je donesena ocjena o radnoj sposobnosti i invalidnosti nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja, a koji je prema ocjeni liječničkog povjerenstva Zavoda i dalje nesposoban za rad, ima pravo na novčanu naknadu u visini od 70% od utvrđene osnovice za naknadu plaće sve dok liječničko povjerenstvo Zavoda ne utvrdi da je sposoban za rad.

Novčana naknada ne može iznositi više od najvišeg iznosa mjesečne naknade plaće utvrđene prema članku 46. stavku 3. Zakona , a obračunava ju i isplaćuje područni ured Zavoda na području kojeg je sjedište poslodavca osiguranika.

 

Inače, ovo ne djeluje retroaktivno i nećeš morati ništa vratiti, već će ti naknada biti obračunata prema važećim propisima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija