Jump to content

Osobne stvari zatvorenika


Cro_gavran

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Imam pomalo čudnu situaciju. Prije nekoliko mjeseci do moje majke je došao motorist koji je tražio mjesto za prespavati i kako je majka imala slobodnu sobu i bilo je sve to u duhu solidarnosti prema Ukrajincima (dotični je ukrajinski državljanin), ponudila mu je smještaj na jednu noć ili nekoliko dana. U jednom trenutku, dotični je nestao a sve njegove stvari ostale su kod nje. Nakon nekoliko dana, kontaktirao sam policiju i saznao da je isti uhićen, te nam je rečeno da zadržimo njegove stvari oko mjesec dana, jer će tada vjerojatno biti pušten. Ukoliko ne bude, da ih opet kontaktiramo.

Prošlo je četiri mjeseca, kontaktirao sam policiju jer nikome ni traga ni glasa i ne baš ugodan policijski službenik mi je rekao da smo obavezni čuvati njegove stvari u nedogled, da ih oni neće primiti i da se one njih ne tiču. 

Ne znam da li je gospodin još uvijek u zatvoru ili ne jer policajac to nije mogao provjeriti (pretpostavljam da nije dobro spelovao ime zatvorenika i u sustavu mu ništa nije pokazivalo).

Zanima me kakve su obveze moje majke u vezi s osobnim stvarima nekoga tko je uhićen a tko je doslovno 24 sata boravio u prolazu kod nje?

Od stvari tu se nalazi laptop, putovnica, radna dozvola za Poljsku i još hrpa drugih manje bitnih osobnih stvari.

Možemo li ipak negdje to predati na policiju? Ako ih moramo čuvati, koliko dugo ih moramo čuvati?

Vidim da prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti obveza čuvanja stvari gostiju je godinu dana, međutim majka mu nije iznajmila smještaj već ga dala dobrovoljno kao pomoć pa pretpostavljam da isti zakon nema veze s nama.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Mozda da odnesete sve u Ministarstvo pravosudja RH u Zagreb, i predate,

jer su oni nadlezni i za postupanje prema svim zatvorenicima u RH, ako se gospodin  jos nalazi u RH zatvoru?!  ostavite sve tamo i potpisite da ste predali tudje stvari sa popisom .

Ja bih na Vasem mjestu tako probala.

Mozete i prije nazvati i pitati dali, kada, i dali uopce moguce doci u Ministarstvo pravosudja RH Zagreb, netko ce Vam dati neku informaciju.

Ako se taj gospodin jos nalazi u zatvoru u RH onda on ima svakako pravo na svoju putovnicu i Laptop itd.

Iako njegove stvari zavrse na pologu zatvoru, i tamo najprije treba to i stici , mozda preko Ministarstva pravosudja , jer Vi niste ovlasteni i da saznate u kojem je zatvoru isti nalazi , niste clanovi njegove obitelji , predpostavaljam da je doticni u istraznom zatvoru ...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija