Jump to content

Gradnja sjenice na livadi - postupak


marios83

Preporučene objave

Poštovani svi, 
Molio bih koju informaciju vezanu uz izgradnju sjenice. Pod "sjenica" mislim klasična obiteljska natkrivena sjenica (bez zidova) pored kuće za druženja, roštilj itd... Malo me buni razlika između nadstrešnice i sjenice pa da budem jasniji...

Situacija je ovakva, posjedujem dva zemljišta jedno pored drugog. Na jednom zemljištu mi je vikendica (sve upisano i legalizirano) i način uporabe te čestice je 47m2 kuća i ostalo je upisano kao dvorište. 

No, sjenicu bih gradio na drugom zemljištu koje je spojeno s prvim (dijele među), a to drugo zemljište ima načinu uporabe "LIVADA" (info iz Geoportala). 

S sad, svašta sam čitao već na ovu tematiku ali ništa konkretno nisam pronašao. Primjer:
 

Citiraj

Ako pergolu natkrijete limenim pokrovom, pleksiglasom ili nekim drugim pokrovom, tada njena konstrukcija postaje konstrukcija za krov nadstrešnice. Pravilnik spominje (no ne definira) pojam vrtne sjenice i nadstrešnice. Razlika je u njihovoj namjeni. Vrtna sjenica se koristi kao prostor za boravak u vrtu, dok je nadstrešnica prostor za parkiranje, skladištenje drva ili bilo koje drugo natkrivanje vanjskog prostora.

Zanima me konkretno koji su koraci potrebni za izgradnju takvog objekta. Prenamjena zemljišta? Dozvole? Izrada nekog projekta za sjenicu?
Konkretno, deka bi bila cca 5x6m (možda metar više..) i sjenica na 3 vode (il kak već majstori kažu) natkrivena bitumenskim pločama. Konstrukcija drvena. 

Ako netko može pomoći iskustvom i znanjem ili bilo kakvim smjernicama laički napisanim, bio bih zahvalan. 
U prilogu je slika sa Geoportala i žuto je označeno gdje bi sjenica bila pozicionirana. 
P.S. Ovo mi nije komfort zona pa se ispričavam na možda lošoj terminologiji, ali vjerujem da sam dobro opisao situaciju. 

2022-11-14 11_12_57 Geoportal DGU.png

uređeno: od Borbena7
Naslov - dužina
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Gradnja sjenice na livadi - postupak
prije 5 sati , marios83 je napisao:

Zanima me konkretno koji su koraci potrebni za izgradnju takvog objekta. Prenamjena zemljišta? Dozvole? Izrada nekog projekta za sjenicu?

Trenutno istu ne možete napraviti jer je zakonski to pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, dakle na čestici bi se trebala nalaziti stambena građevina kojoj bi sjenica služila. Eventualno bi to mogli riješiti spajanjem čestica no u tome slučaju bi morali imati Glavni projekt jer prelazi 20 m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Spitfirehvala na odgovoru. Samo da provjerim da li sam Vas dobro shvatio.

Na stranu moja situacija sad, ali prema Vašim riječima ispada da ukoliko se odluči čovjek kupiti neki komad zemlje uz potočić na kojem ne želi graditi kuću, nego eto tako dignuti sjenicu da može provest vikend u prirodi - to zakonski nije u mogućnosti napraviti??

Iako je česticu moguće prenamjeniti?

Znam da živimo u apsurdu, ali ovo mi je doista nevjerojatno. Tim više što sam više puta upravo unajmljivao takve objekte za proslave i slično..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija