Jump to content

adaptacija i mogućnost smrzavanja instalacija


kornat3

Preporučene objave

Više od 30 godina živimo na  trećem katu nekad nacionalizirane pa onda denacionalizirane, stare oronule kuće . Godinama smo bili sami u kući jer nitko nije htio  kupiti ni iznajmiti ni stanove ni podrum. Na kraju su se našli "poduzetnici " , koji  su nešto smislili. . Vlasnik nam je dao ponudu  prvo otkupa , koja daleko  nadmašuje vrijednost stana ( kuća nije ni za adaptaciju , već samo za rušenje. Odmah je započeta tz. adaptacija, radilo se  uglavnom vikendima a pogotovo nedjeljom na večer ( vjerojatno "na crno " ).  Nakon toga su se radovi sveli na minimum.  Kako nemaju zakonskih mogućnosti da nas isele , smislili su način. Izbili su sve prozore i vrat i ostavili da zima učini svoje ( zaleđivanje vodovoda, kanalizacije i isključenja struje u pravom momentu. U priče , da stižu nova, plastična vrata i prozori ne vjerujemo, barem ne tako brzo.  Može li se to njima dopustiti i kome se obratiti da se to spriječi ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste naveli vaš pravni status stečen ulaskom u nacionalizirani stan. U iste prostore nije mogao nitko ući bez tadašnjih vlasnika nacionalizirane imovine. I dakako dobiti dokumenat o statusu. Vlasnik je mogao biti grad, općina, država ili neka državna institucija.

Denacionalizacijom je nekretnina vraćena zakonitom vlasniku i i vi niste u mogućnosti tražiti da vlasnik kupi svoju imovinu koja mu je vraćena i koju vi sada zauzimate, a koja nije vaša, te niste mogli tražiti tržišnu cijenu za taj prostor. A da će vlasnik adaptirati prostore koje vi sada koristite i vas ostaviti u svojoj kući nije za očekivati.

Pokušajte još jednom razgovarati sa vlasnikom, no ja osobno ne vjerujem da ćete ostati u tom prostoru. Jedino je rješenje potražiti stručnu pomoć tj. odvjetnika.

Pokušao sam dati neki smislen odgovor iako vaše pitanje ima dosta nejasnoća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravni status nije upitan. U trenutku useljenja stan je bio vlasništvo Grada Zagreba a stanarsko pravo smo stekli na osnovu eksproprirane kuće s okućnicom. Stvar je u našem  (ne )zakonodavstvu. Prilikom otkupa stanova vladao je loto - sustav , da li si mogao otkupiti stan ili ne ovisilo je u lojem si se stanu našao u tom momentu a ne način stjecanja stanarskog prava. U tom slučaju mi nismo izvukli dobitnu kombinaciju, tj. nikad nismo mogli otkupiti stan , iako su se, stanovi istog imovinsko - pravnog statusa  masovno otkupljivali , Zna se od koje grupacije ljudi. Isto tako je i s povratom imovine. Kuća izgrađena 1943 i oduzeta  1945 se vraća a o imovini stečenoj u periodu  1955 - 1985, i oduzetoj 1985 se ni ne raspravlja. Unatoč  tome što je  prilikom eksproprijacije  iz postupka izuzet  dobar dio okućnice , garantirano doživotno , nasljedno stanarsko  pravo.  Tvrdnja da je plaćena naknada je smiješna , jer je naknada bila simbolična. Sve što nije plaćeno približno  tržišnoj vrijednosti . smatram oduzetim . U igri je politika . Važno je obeštetiti elitu, ondašnje  bogataše  žrtve "jugokomunističkog režima ", a za sirotinju nikog nije  briga . To je bio politički potez  nikako ispravljanje nepravdi. U ovom slučaju rezultat je : nasljedstvo od oca = 0 ( 40 god. radnog staža ), nasljedstvo od majke = 0 ( 35 god. radnog staža  ) . Napominjem da se strogo poštovao zakon i da nisu ni dinara potrošili u nešto što bi se moglo smatrati luksusom. Sve je išlo u tu kuću i vrt. Pravosuđe RH se pokazalo u punom sjaju. Na kraju pitanje : Čija smo mi u stvari žrtva :  jugokomunističkog režima, HDZ - ovog bezakonja ili obojih  ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da politika sa vašim slučajem nema nikakve veze kao ni godine staža, a i na neka ulaganja sa vaše strane u prostor koji ste koristili. A ponovo napominjem da konfisciranu i nacionaliziranu imovinu nije bilo u ovakvim ili sličnim slučajevima moguće otkupiti, ako nije bio društveni interes. Pojedinac nikako.

Konfiscirana ili nacionalizirana imovina vraćena je vlasniku ili nasljedniku prvog nasljednog reda jer je na to imao pravo. Sve radnje koje su se do povrata radile sa nekretninom za njega nemaju veze jer nije bio vlasnik i nije o ničemu odlučivao. Vlasnik je bio grad Zagreb i na istom je bila sva odgovornost.

Nakon povrata imovine zakonitom vlasniku sigurno je da će se i vaš status promijeniti i da ćete prostor koji koristite vjerovatno izgubiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija