Jump to content

rad bez prijave i ugovora,ucjene poslodavca


anna518

Preporučene objave

Postovani,

Na razgovoru za posao u xy firmi receni su odredjeni uvjeti rada te iznos place, stimulacija, placanje prekovremenih, raspored itd i sve je zvucalo dobro te prihvacam posao.

Prvi radni dan svi novi radnici dali su svoje papire potrebne za prijavu te smo dobili na  ispunjavanje i potpis ugovor o radu.  Primjecujem da su iznosi dogovorene place i place na ugovoru bitno razlicite, isto tako nema navedenih stavki za dodatno placanje nocnog rada, prekovremenog, stimulacije (sto je sve obecano na razgovoru).  Sve to odmah napominjem nadredjenima ali slijezu ramenima i kazu to je tako svima na ugovoru i svi smo isto placeni.

Takodjer ugovor je bio prilicno dug a nadredjeni pozuruju da se krene raditi tako da nismo uspjeli procitati sve. Mi smo to potpisali i vratili te krenuli sa smjenom.

Drugi dan gledam na e gradjanin i nema nikakve prijave, treci dan takodjer. Javljam u firmu da odustajem od rada jer ne zelim raditi bez prijave i vazeceg ugovora te posljedicno bez isplate place. Poslodavac mi  nije nikad dao potpisan i pecatiran primjerak ugovora niti sam dobila prijavu na mirovinsko i zdravstveno. 

Nekoliko dana dobivam pozive i poruke iz navedene firme da dodjem raditi jer ocito su drugi odustali. Napominjem im da posto nisam nikad prijavljena niti imam vazeci ugovor neka me  prestanu uznemiravati a oni odjednom zele da dodjem u firmu potpisati sporazumni otkaz o radu da bi mi platili odradjeno.

Mene zanima kako je uopce moguce unatrag prijaviti i odjaviti djelatnika i koji je zakonski rok za to? Ako je ugovor koji sam ispunila datiran na xy datum u 12mj a ja tog datuma nisam prijavljena da li je moguce unatrag prijaviti i odjaviti radnika? Ili je moguce da netko "popravi" datum koji je upisan na ugovorima? 

Zanima me da li sam ispravno postupila i da li imam nekakve obaveze prema toj firmi.hvala, lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Borbena7 je napisao:

Ako Vas nisu prijavili, neće Vas ni prijaviti. Bojim se da isto možete očekivati i sa isplatom plaće. Nemate baš nikakve obveze prema ovakvom poslodavcu. Ubuduće tražite vremena za proučiti ugovor koji potpisujete i tražiti potpisani primjerak ugovora o radu.

Hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

pozdrav, 

imam neke novosti u svezi prijave.

naime, nakon tog rada u prosincu 2022. danima sam gledala na e gradjaninu da li su me mozda prijavili unatrag i nista. nakon blagdana i nove godine otvorim e gradjanin i vidim prijavu unatrag preko 10 dana!  pise u elektronickom ispisu radnog staza da sam prijavljena na neodredjeno (dogovor je bio da cu potpisati ugovor na godinu dana znaci odredjeno sa probnim radom od 6mj). 

posto ocito nisam fizicki na tom radnom mjestu vise od 3 radna dana, zasto me nisu odjavili takodjer unatrag? ili prijavili na par dana da mi plate odradjeno i onda odjavili. ali oni znaci skoro pola mjeseca me drze na prijavi. sta se ne odjavljuje radnika nakon 3 dana uzastopnog nedolazenja na posao, ako nije otvorio bolovanje? takodjer firma ima pisani dokaz da sam odustala od posla (jer nisam dobila ugovor ni prijavu danima) sa datumom i ne znam zasto su isli tjedan ili cak i vise nakon toga me prijavljivati.

imam razgovore za posao i zelim prihvatiti jednu ponudu ali poslodavac me ne moze prijaviti dok ovi ne povuku svoju prijavu. da li moze radnik doci na mirovinsko i traziti da se to ponisti nekako? 

hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva saznanja o nepravilnostima napisati na papir u 2 primjerka i predati u pisarnicu nadležnog državnog inspektorata, jedan primerak prijave zadržati za sebe i tražiti da se na njega otisne prijamni pečat.

Na mobitel instalirati aplikaciju mPretinac da instantno dobijete poruku o promjeni radnopravnog statusa.

Čuvati sve isprave radi moguće tužbe.

Molim ne slati poruke, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija