Jump to content

Rad na pola radnog vremena


Anitai2

Preporučene objave

Trebala bih se uskoro s porodiljnog dopusta vratiti na posao u državnu službu no nema slobodnih mjesta u jaslicama niti ne pronalazim odgovarajucu dadilju pa sam od poslodavca trazila mogućnost rada na pola radnog vremena.

Naime, sukladno novom Zakonu o radu radnik s djetetom do osam godina života moze zatražiti izmjenu ugovora o radu kojim se mijenja ugovoreno puno radno vrijeme radnika na nepuno radno vrijeme. 

Odgovor poslodavca je da se Zakon o radu na državne službenike primjenjuju podredno, samo ako pojedina pitanja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima ili posebnim zakonima, uredbama, drugim propisima ili kolektivnim ugovorom. 

Konkretno njihova argumentacija je da Pravilnikom o unutarnjem redu mojeg tijela drzavne uprave nije propisan i razrađen način rada službenika s radom s nepunim radnim vremenom sukladno Uredbi o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu rada s nepunim radnim vremenom („Narodne novine“, broj 33/06). Napominjem da je u spomenutoj Uredbi nepuno radno vrijeme propisano samo kod zaposljavanja, citiram clanak: 

“Državni službenik može se primiti u državnu službu i rasporediti na radno mjesto s nepunim radnim vremenom:
a) kada je pravilnikom o unutarnjem redu državnog tijela utvrđeno da se poslovi određenog radnog mjesta obavljaju s nepunim radnim vremenom ili
b) kada postoji potreba za obavljanjem poslova radnog mjesta u punom radnom vremenu, a na radno mjesto je raspoređen držav­ni službenik koji radi sa skraćenim radnim vremenom sukladno posebnim propisima.”"

Tako da pitanje prelaska s puno na nepuno radno vrijeme nije uredeno Uredbom a ne spominje se ni u  Zakonu o drzavnim sluzbenicima ni u kolektivnom ugovoru. Moj laicki zakljucak bi bio da bi u ovom slucaju trebali primijeniti Zakon o radu no molim Vas za misljenje.

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, zahvaljujem na misljenju. Medutim tijelo drzavne uprave u odgovoru na moj zahtjev za rad na nepuno radno vrijeme nigdje decidirano ne navodi da se odredbe Zakona o radu ne primjenjuju na drzavne sluzbenike. 

Odgovoreno mi je da se Zakon o radu na državne službenike primjenjuje ali podredno,  odnosno samo ako pojedina pitanja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima ili posebnim zakonima, uredbama, drugim propisima ili kolektivnim ugovorom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija