Jump to content

Put preko parcele


anonimno

Preporučene objave

Dali sam dužan osigurati put preko svoje parcele susjedu da dođe do svoje,ako ta ista graniči(povezana)sa parcelom istog vlasnika koja ima mogućnost priključenja na cestu,istu sa koje i ja imam prilaz na svoju.Ukratko susjed bi si skratio put za nekih 50-ak metara hodajući po mom zemljištu koje namjeravam ograditi(maslinik) uz prijetnju da ako ogradim da će on istu i srušiti . Recite mi molim Vas koje su moje eventualne dužnosti a i mjere kako bih zaštitio svoj posjed od uzurpacije.

p.s Susjed već duže vrijeme(5-6)godina koristi tu rutu prelaska,naravno uz moje saznanje ali i mišljenje da stime ne dobiva i pravo posjeda jer je njegovo obijašnjenje" ja to koristim to je moje" nakon što sam mu dao do znanja da ću ograditi maslinik i da više tuda neće moći prolaziti. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud može osnovati svojom odlukom nužni prolaz, na zahtjev vlasnika nekretnine ako do nje nema nikakve ili nema prikladne veze s javnim putem. To je jedini slučaj kad biste morali trpiti proaz susjeda po Vašoj parceli. Vi i on možete sklopiti ugovor o osnivanju prava služnosti puta, ali to je dakle na volji Vas i Vašeg susjeda, a to je prepušteno na volji ugovornih strana. Sve drugo je samovolja susjeda koji se ponaša kao da je na Divljem zapadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam lijepa na brzom odgovoru.Ali kako dotičnog spriječiti da koristi taj put ,stime da ne želim ulaziti u nikakve fizičke ili verbalne sukobe ,a još manje u nekakve dugogodišnje trakavice na sudu ako nije nužno potrebno jer dotični ima neko svoje tumačenje zakona i ne želim se natezati s njim jer mu ni laganje a ni uvrede nisu strana stvar.Želim samo sačuvati svoje dragocijeno vrijeme ,novac od raznih tužbi, a ponajviše svoje živce i nastaviti se baviti poslom koji sada radim a to je maslinarstvo. Hvala i pozdrav Vama Deea.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što će njmu biti put dulji 50-ak metara ne znači da ga neće imati uopće. Vi lijepo ogradite zemlju i to je to. Ako bude rušio ogradu, tužit ćete ga za smetanje posjeda.To sud rješava po hitnom postupku(bar bi trebao).No tužbu morate podići u roku od 30 dana od danan kad ste saznali za smetanje. Na vama je teret dokaza ( poslikajte razbiojenu ogradu, par svjedoka...)

A susjed nije mogao steći pravo prelaza preko vaše parcele jer to čini 5-6 godina.Za dosjelost stvarne služnosti treba 20 godina izvršavati njen sadržaj dakle prolaziti zemljioštem koje je vaše. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija