Jump to content

Kupnja stana - zabilježba spora


rainfall

Preporučene objave

Poštovani,

zakapario sam stan u novogradnji. Nakon što je zgrada etažirana i dobila uporabnu dozvolu, vlasnik/prodavatelj na sve etaže upisuje 2 zabilježbe: prvenstveni red radi namjeravanog otuđenja nekretnine i prvenstveni red radi namjeravanog osnivanja založnog prava. Potpisujem konačan ugovor o kupoprodaji i krećem u realizaciju stambenog kredita. U Ugovoru su te zabilježbe navedene i stoji da će "prodavatelj Kupcu uručiti originalna sudska rješenja za zabilježbu prvenstvenog reda na osnovu kojeg će Kupac moći ostvariti pravo upisa vlasništva".

Mjesec dana kasnije, neposredno prije realizacije stambenog kredita, na ZK izvadak sjeda plomba - zabilježba spora, koja je brzo skinuta, a nakon čega slijedi nova plomba - "Prigovor". Plombe sjedaju na sve etaže, čak i one koje su već prodane kupcima sa kešom i koje već imaju upisane nove vlasnike (?!). Dakle, postoji šansa da se na moju buduću etažu upiše zabilježba spora. Banka ne želi isplatiti kredit dok god postoji bilo kakva plomba ili zabilježba, premda su mi ipak dozvolili solemizaciju kredita i Z-predmet upisa bančine hipoteke sada čeka u redu iza prigovora. Ja sam u međuvremenu prodao svoj stari stan i skupio dovoljno novaca te više ne ovisim toliko o stambenom kreditu.

Moje pitanje je - da li je pametno da ja ipak realiziram kupovinu bez stambenog kredita u slučaju da na etažu sjedne ta zabilježba spora? Jer koliko sam shvatio, moje vlasništvo bi trebalo biti upisano pod prvenstvenim redom zabilježbe namjeravanog otuđenja, a koja je ispred potencijalne zabilježbe spora. Koji utjecaj će onda imati zabilježba spora na moje vlasništvo, moju mogućnost prodaje tog stana i moje nasljednike? Kako ću ja skinuti tu zabilježbu spora i kako na mene utječe eventualna nepovoljna presuda u tom sporu?

Zašto banka ne želi isplatiti kredit premda će njezina hipoteka također biti upisana u prvenstvenom redu ispred potencijalne zabilježbe spora? Zašto se netko uopće trudi upisati zabilježbu spora, kad su neki stanovi već promijenili vlasnike, a na neprodanim stanovima već postoje zabilježbe prvenstvenog reda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez uvida u tužbu ne možemo znati detalje o postupku, tko je tužitelj i tuženik i koji su razlozi. Možeš probati zatražiti uvid u spis, ali ne vjerujem da će ga dopustiti dok god plomba nije rješena. A ako je tužba pokrenuta protiv knjižnog prednika, a ne tebe, onda bi prijedlog trebao biti odbijen.

Samo, ako nisi siguran kad će i na tvoju etažu biti zatražena zabilježba spora, onda se moraš zbilja brzo upisati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija