Jump to content

status dragovoljac


texs

Preporučene objave

Drage kolege,dragovoljno se prijavio u profesionalnu posrojbu u rujnu 1991 i potpisao ugovor u listopadu 1991 i u profesionalnoj djelatnoj  A bojnoj proveo 2 godine.

Kada sam išao podignuti potvrdu o statusu dragovoljca dobivam odgovor da nemam status dragovoljca jer sam do veljače 1991 godine bio u jna i imao obavezu u obrani.

Znači oni pametni koji su pobjegli u Njemačku i vratili se na dva dana u duboko zaleđe imaju isti status kao mi budale.Da li netko ima saznanja o toj jednoj u nizu nepravdi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , texs je napisao:

potpisao ugovor u listopadu 1991 i u profesionalnoj djelatnoj  A bojnoj proveo 2 godine.

Kada sam išao podignuti potvrdu o statusu dragovoljca dobivam odgovor da nemam status dragovoljca jer sam do veljače 1991 godine bio u jna i imao obavezu u obrani.

ne može biti razlog to što ste imali obavezu u obrani ,već je razlog što nemate 100 dana do 15.1.1992 godine...(jedino je bitno ovo oko obaveze jer oni drugi koji nemaju npr JNa odrađeno njima treba 30 dana)...ima branitelja i sa 5 godina pa nemaju status dragovoljca  ,ali ima i sa samo 4 mjeseca 91 pa imaju status dragovoljca....takav je zakon

ako si bio slučajno prije listopada 91 godine u narodnoj zaštiti probaj to regulirati pa češ onda imati preko 100 dana...

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako do 15.siječnja 1992. godine imate 100 dana u borbenom sektoru trebate dobiti status dragovoljca prema članku 5. Zakona o braniteljima.

Članak 5. (NN 84/21)

(1) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost imam 94 dana u tom periodu od potpisa ugovora i ne računa se od prijave te liječničkih pregleda i provjera koje je bilo neophodno za pristup u profesionalnu postrojbu.

Još nešto me interesira,nakon dvije godine po šumama i gorama na - 27 došlo je do oboljena artritisa i sa svim lječničkim dokumentima od početka za vrijeme ugovora pa do danas ne priznaju mi status hrvi na osnovu oboljenja a ovaj slomio prst i 50 % invalid sa stanom ,mirovinom 8 000 kuna itd.Zbog tog oboljenja nisam mogao ni raditi osim na crno kao i danas.Da li se isplati ponovo podnest zahtjev ili da idem na tužbu.Dobio sam na ptsp 20% pa me zanima za mirovinu nemam mirovinski staž kako se to računa.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ako nemate 100 dana u tom periodu onda nažalost ništa. Koliko sam upoznat jedino ptsp priznaju kao bolest nastalu u ratu, vjerujem za još neke ali ako imate hrvi 20% za stalno onda nakon 2 godine od pravomoćnosti tog rješenja možete ponovo tražiti pogoršanje i tražiti za artritis ako ste sad propustili žalbu na rješenju o hrvi. Što se tiče mirovine, vidim da neki nisu ostvarili pravo na braniteljsku invalidsku mirovinu jer nisu prošli na vještačenju preostale radne sposobnosti, tako da je to osobno za svakoga različito, vi imate staža od rata i ti dani u borbenom i neborbenom sektoru vam se računaju u duplom trajanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija