Jump to content

Istek mandata, prigovor na skupštinu, blokada rada udruge


Njonjo

Preporučene objave

Poštovani,
 
zamolio bih za odgovor na pitanja i daljnju pomoć.
 
U slučaju isteka mandata osoba odgovornih za zastupanje i ne-mogućnosti sazivanja sjednice izborne skupštine, tko je ovlašten zastupati udrugu i na koji način?
 
Naime, u situaciji smo da je nadležni Ured državne uprave (UDU) prekinuo "postupak upisa promjena u Registar udruga RH za udrugu, a u odnosu na upis novo izabranih osoba ovlaštenih za zastupanje, dok se spor između članova Udruge ne riješi mirnim putem ili pred općinskim sudom nadležnim prema sjedištu udruge."
 
Obzirom da je u obrazloženju navedeno kako je predmet spora pitanje članstva, u ovom trenutku nemamo mogućnost sazivanja ikakve sjednice skupštine.
 
Bitno je naglasiti da je osoba zadužena za vođenje registra članova uredno i temeljito radila svoj posao te isti objasnila i obrazložila na zahtjev UDU-a. Dodatno, ne postoji niti jedan postupak kojim je zatraženo ili osporeno pitanje članstva pred tijelima udruge prethodno ulaganju prigovora.
 
Usprkos tome, UDU je utvrdio da postoji spor između članova i bivših članova i kako: "Podnositelji prigovora navode da oni, kao ni veći dio redovnih članova nije pozvan na skupštinu." Podnositelji prigovora su osobe kojima je kontinuitet članstva prekinut i koje u trenutku sazivanja sjednice skupštine na istu nisu mogli biti pozvani jer nisu imali važeći status redovnog članstva.

Na navedeno rješenje UDU-a je uložena žalba i predmet je sada već 8 mjeseci u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

U međuvremenu, udruga mora nastaviti sa svojim radom koji obuvaća i gospodarske djelatnosti, tako da je drugo pitanje:
 
Kako i na koji način nastaviti rad udruge u ovoj situaciji?
 
Stava smo da je ovakva situacija opasna za rad organizacija civilnog društva općenito jer ostavlja prostor da bilo koja osoba ospori bilo koju sjednicu skupštine i na taj način zablokira rad bilo koje udruge.

LP
Njonjo
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija