Jump to content

Dosjelost na društvenom vlasništvu


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

Ako ima netko da mi pojasni neke stvari,naime RH se temeljem čl.360. i 362.st.3 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima upisala kao suvlasnik na dijelu čestice koja je bila upisana kao ONI.E sad kako ja tu česticu samostalno uživam već 40 godina,a na njoj imam i izgrađenu kuću situacija je dosta nezgodna.S druge strane država u stvarnosti nikada nije ništa imala s tom nekretninom nego se sada automatizmom,temeljem zak. odredbe koja joj to omogućava upisala u zemljišne knjige.

Ono što mene u stvari zanima je kako je išlo dosijedanje u prošlosti s obzirom da imamo više zakona koji su bili na snazi za to razdoblje.

1.ZVDSP- od 1997 naovamo,dosijedanje je moguće i na takvoj imovini u društvenom odn. državnom vlasništvu,

2.ZOVO od 1991 pa do 1997 također to dozvoljava,

3.ZOVO od 1980 do 1997 to ne dopušta,

4.Prije 1980,koji zakon je tada važio u tom pogledu?OGZ ili neki drugi?Da li je u tom razdoblju dosijedanje na društvenoj imovini bilo moguće ili se danas ono uzima u obzir?Akio da onda bi možda i mogao državu makniti sa svojega a ako ne...

 

Eto,ako ima netko tko ima iskustva u ovakvim stvarima da pripomogne,dakle sporno je samo razdoblje prije 1980. godine.

 

Unaprijed puno hvala na svakom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZV je izmijenjen, ta odredba o kojoj govoris ukinuta je odlukom Ustavnmog suda, obv. NN 137/99, pa sada glasi. čl. 388. st.4. U rok za stjecanje dosjelošću nekretnine koja je na dan 8. listopada bila u društvenom vlasništvu,...., ne računa se i vrijeme posjedovanja proteko prije toga dana.

Za vrijeme važenja OGZ-a također nije bilo dopušteno stjecati vlasništvo dosjelošću na društvenom vlasništvu tj. ONI, pa je sudska praksa sljedeća: mora se dokazati da su prednici sadašnjeg posjednika bili u neprekinutom vlasničkom posjedu nekretnine 40 godina (rok iz OGZ-a) do 06.04.1941.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupljena je početkom šezdesetih godina, od strane prednika od kojega smo početkom osamdesetih mi nasljedili.Taj dio nije sporan,postoje svjedoci,ugovor i rješ. o nasljeđivanju.

Prednik od kojega je zemlja kupljena tih šezdesetih je također vlasništvo stekao kupoprodajom ali je to već teže dokazivo,nema dokumenata ni svjedoka,samo rekla kazala.

Osobe koje su upisane su uglavnom nepoznate mještanima,osim dvije koje priznaju da sa tom zemljom nemaju ništa,neznaju niti kako su upisane kao suvlasnici.

Država se upisala 1942 ili 1947,neznam točno,kao ONI,odnosno suvlasnički dijeovi su sa dvije osobe prenešeni na ONI.

Tako otprilike to ide,dakle dosjelosti nema,međutim tu je izgrađena kuća pa možda bude išlo po toj osnovi.Osim toga u ZK ispravnom postupku sud odlučuje i prema načelu pravičnosti pa bi po mom bilo pravično da se posjednici koji nekretninu koriste najmanje 45 godina steknu pravo vlasništva.

Mene ustvari baš znima što će država sa takvim suvlasničkim dijelovima?Osim ako misle ljude ucjenjivati i to im prodavati,što me ne bi začudilo.Svačega ima na brdovitom Balkanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija