Jump to content

Pravo vlasništva dosjelošću


ižeja

Preporučene objave

Nakon bratove smrti, postala sam vlasnica zemljišta u 12/30, u istom dijelu je i daljnji rođak, a ostatak dvije osobe umrle davno. Uglavnom su to livade, pašnjaci, šuma, a na jednoj čestici je i moja kuća.

Jedan dio zemljišta dijelim sa dvije sestre u kojima imamo svaka 4/30, u 12/30 je opet onaj daljnji rođak kao i dvije umrle osobe (jedna u 1/30, jedna 5/30 dijela).

S obzirom da taj rođak, a niti njegovi roditelji, nikada nije zemlju obrađivao, nikada nije čak niti dolazio u naše mjesto , niti mu je poznato gdje se sva zemlja nalazi, zanima me da li se tu može primijeniti pravo vlasništva dosjelošću, obzirom da su još moja baka i roditelji tu zemlju obrađivali i vodili brigu da ne zarasta u korijenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Ivan Orgulje je napisao:

Pokrenite Pojedinačni ispravni postupak, naravno sa što više isprava kojom dokazujete ovo što tvrdite.

Kojih isprava? Za uređenje livada kosila se trava ili sadilo povrće na oranicama, jedino za kuću imam dokaz da je izgrađena prije 1968. g.

Da li bi svjedoci bili rješenje? I ako DA, može li se tako riješiti cjelokupni posjed - ima jako puno čestica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razne su prakse na našim sudovima, a vidio sam ih mnogo. Bilo bi poželjno imati povijesni izvadak posjednika iz katastra (i da ste vi upisani), neke potvrde npr. o plaćenim računima, bilo kakve pisane izjave, a pogotovo ako postoji neki ugovor koji nije mogao biti ZK proveden zbog nedostataka (općin ili posebnih pretpostavki za upis) te naravno svjedoke. 

To sve pod uvjetom da se neće usprotiviti nitko od upisanih ZK vlasnika jer ćete onda vrlo vjerojatno biti odbijeni ili upućeni u spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija