Jump to content

Utvrđivanje invalidnosti i radne sposobnosti ZOSI rokovi


Scalar

Preporučene objave

Suprug je predao Zahtjev za utvrđivanje invalidnosti (putem Centra za socijalnu skrb, za osobnu invalidninu) i Zahtjev za utvrđivanje invalidnosti i radne sposobnosti (putem HZMO-a za invalidsku mirovinu).Btw. to su dvije različite komisije, jedna je u našem gradu, jedna u Osijeku.

Centar za socijalnu skrb poslao je dokument u kojem je evidentirano kada je predan Zahtjev i kada je isti proslijeđen u ZOSI. Zanima me postoje li zakonski rokovi u kojima je ZOSI dužan poslati poziv "na pregled" ili imaju neprikosnoveno pravo čekanja mjesecima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Postoji središnji ured, područni ured, te izdvojeno mjesto rada Zavoda za vještačenje (ZOSI).  S obzirom da je moje iskustvo od prije 5 godina (ograđujem se od izmjena) da sam vještačenje obavio u izdvojenom mjestu rada a nalaz dobio iz područnog ureda, isto tako pokrenuo sam upravni spor, to sam poslan u središnji ured (drugostupanjska komisija). E, sada o ćemu ovisi koji će ga vještak vještačiti, neznam, ali sam mišljenja da če oba zahtjeva preuzeti jedan vještak, odnosno iz ureda vašeg mjesta.

Što se tiće rokova, mislim da je to nadležnost i obaveza institucija prema važečim zakonima istih   (CZSS i HZMO)  koje su ga poslale na vještačenje (u pravilu ako prođe rok po njihovim propisima ide prigovor ravnatelju, ako nema odgovora priužba drugostupanjskom  tijelu te nakon toga tužba upravnom sudu)

Pogledajte zakon o socijalnoj skrbi, Uredbu o metodologiji vještačenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam to detaljno proučavala, zato sam i postavila pitanje, znači ne postoje nigdje pisani rokovi za ZOSI (barem ih ja nisam snimila), a nakon vještačenja CZSS I HZMO relativno brzo rješavaju stvar.Suprug je trenutno bez primanja, pa nam nije svejedno koliko ćemo čekati,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...I da, vještačenje postotka i stupnja invalidnosti je u našem mjestu (za osobnu invalidninu), a za invalidsku mirovinu (postotak invalidnosti i radna sposobnost) vještačenje je u Osijeku...ali u područnom uredu HZMO-a su nam čak rekli da je moguće da postoji velika mogućnost da iz Osijeka samo pošalju rješenje na osnovu nalaza (suprug je na trajnoj dijalizi i prošao je 60-tu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vas ne trebaju zanimati rokovi ZOSI, već rokovi institucija gdje ste predali zahtjeve, te njima šaljete podneske (CZSS, HZMO). Iz mog iskustva osobe na trajnoj dijalizi  (osobe su s tešlim invaliditetom, stupanj IV) odlaze svakako u mirovinu i primaju osobnu invalidninu  Uredba: Lista 1, poglavlje XII - A, točka  8. Trajna dijaliza------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 100%

Mislim da dobijete sve zaostatke od podnesenog zahtjeva

Ako šaljete podnesak obavezno slati s povratnicom

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija