Jump to content

rad uz mirovinu


Antuntun56

Preporučene objave

Poštovani,

Službeno sam u mirovini od 01.01.2022. godine jer sam u 2021. godini navršila 65 godina. Rješenjem mog bivšeg poslodavca zadržana sam na svom radnom mjestu s nepunim radnim vremenom na 4 sata u periodu od 01.01.2022. do 31.12.2022. godine. Nije mi više produžen radni odnos jer je poslodavac našao novog djelatnika.

Moje pitanje je: da li imam pravo na preračun mirovine nakon godine dana na nepunom radnom vremenu?

Isto pitanje sam preko egrađana uputila u HZMO, te sam dobila na email slijedeći odgovor: „Korisnicima mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena može se ponovno odrediti nova mirovina kad ispune zakonom propisani uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja koji će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena“, bez ikakvog poziva na uporište u mirovinskoj regulativi. HZMO mi nije izričito odgovorio niti da imam pravo niti da nemam pravo, pravi Pitijanski odgovor.

Naime, u osnovnom Zakonu o mirovinskom osiguranju (NN 157/2013) u članku 27. st 3. stoji: „U staž osiguranja računa se i razdoblje provedeno u zaposlenju s nepunim radnim vremenom, u trajanju koje odgovara ukupnom broju sati takva rada ostvarenog za pojedine godine, obračunatih na puno radno vrijeme.“

 Isto tako, u Zakonu i izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, (NN broj 33/2015) člankom 5., dodavanjem novog stavka 8. članku 27. Zakona izjednačeno je razdoblje provedeno u zaposlenju s nepunim radnim vremenom s razdobljem provedenim u zaposlenju s punim radnim  vremenom.

Zašto bi se zaposlenicima računao staž po jednom metru, a umirovljenicima po drugačijem metru? Smatram da bi zakon trebao za sve vrijediti isto, jer bi ovaj prethodno navedeni zakonski institut trebalo teleološki primjenjeniti i u mojem slučaju razdoblja provedenog u zaposlenju s nepunim radnim vremenom od godine dana budući da u kasnijim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju nigdje nisam pronašla bilo što vezano uz način obračunavanja izmjene mirovine i zakonskog uvjeta od dvije godine dana s radom na pola radnog vremena.

Jedna godina nepunog radnog vremena = pola godine punog radnog vremena. Moj neto ukupni osobni dohodak iznosio je u tom obračunskom razdoblju 11.733,01 €, i jasno, plaćeni su svi doprinosi državi a što je polazište za ostvarenje mirovine.

Prije nego podnesem pisani zahtjev za naknadni obračun mirovine, molim za mišljenje nekoga tko je više doma u mirovinskoj regulativi od mene, da li je naprijed navedeni odgovor koji sam dobila od HZMO utemeljen na zakonu i podzakonskim aktima, odnosno iz kojih zakonskih odredbi slijedi takav stav HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali bih bila zadovoljnija da ste mi citirali dio zakonskih odredbi koje se odnose na rad umirovljenika, na koje se također poziva HZMO u svom pisanom odgovoru "kao zakonom propisani uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja koji će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Gordana T je napisao:

ali bih bila zadovoljnija da ste mi citirali dio zakonskih odredbi koje se odnose na rad umirovljenika, na koje se također poziva HZMO u svom pisanom odgovoru "kao zakonom propisani uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja koji će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena"

Čl. 100. Zakona o mirovinskom osiguranju.

prije 1 sat, Gordana T je napisao:

Zar moram podnijeti zahtjev da bih dobila negativan odgovor koji se u krajnjoj liniji treba oslanjati na mirovinsku regulativu, a ne na interpretaciju mirovinske regulative.

Dobili ste odgovor samo Vam nisu napisali članak zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija