Jump to content

adaptacija kuće i verbalni napadi


Dolica

Preporučene objave

Pozdrav, nakon usmenog dogovora sa svekrom i svekrvom, moja obitelj (suprug i 3 djece - 25 god, 21, god i 18 god) i ja smo prodali naš stan i doselili u njihovu kuću staru 40-tak godina koju trenutno adaptiramo. Razlozi: oni stari i bolesni, a moj suprug im je jedino dijete, nama bi dobro došlo više prostora, a i planirali smo preseliti iz stana u neku kuću, pa se u početku činilo kao dobro rješenje i za nas i za njih. Svekar je rekao da je to odlična ideja i da jedva čeka da mi preuzmemo brigu o plaćanju računa i održavanju kuće.

Dogovor je bio da oni sele u potkrovlje koje je trebalo urediti (to je bio njegov jedini uvjet), na pitanje novca za uređenje svekar je rekao da o novcu za potkrovlje mi ne brinemo. Njegove riječi: mi idemo u potkrovlje, s ostatkom kuće radite što hoćete. Sve je bila idila dok nije bilo potrebno maknuti njihove stvari iz 4 sobe u koje bismo djeca i mi uselili. Tu su počeli veliki problemi koji su unazad nekoliko mjeseci toliko eskalirali da smo sada u situaciji da on negira sve naše usmene dogovore, tvrdi da smo napravili sve protiv njegove volje i znanja (što nije istina), za sve radove koje smo na kući napravili (uređenje 4 sobe, kupaonice, kuhinje, protuprovalna vrata, klima uređaji, parkiralište, ograda, ugradbeni ormari, namještaj, internet...) tvrdi da su bili nepotrebni i rasipanje novaca... Tražio nas je i da mu vratimo veći iznos novca koje je potrošio za uređenje potkrovlja iako na početku nije bilo govora da mi to plaćamo, prijetio je da će mene ubiti, lupiti me čekićem po glavi, zapaliti kuću... I na kraju smo mu dali te novce koje je tražio, radi mira u kući, iako nije priložio računeo izvršenim radovima...

On i dalje prijeti da će nas tužiti, da ćemo mi njemu još platiti, i mi sad živimo u strahu i neizvjesnosti, jer jednostavno ne znamo što je on sve u stanju napraviti... Naravno, nemamo ni jedan dogovor dokumentiran u pisanom obliku, jer jednostavno nismo očekivali niti pomišljali ni u najcrnjim scenarijima da bi otac sinu jedincu mogao nešto tako prirediti, i išli smo u to s najčišćim i najpoštenijim namjerama želeći i njima i nama samo najbolje...

Molim Vas pravne savjete jer smo mi potpuni laici u tom području, što nam on uopće može napraviti? Može li nas izbaciti iz kuće (prijavili smo za sve nas prebivalište u MUPu i on je morao potpisati izjavu da nas prima), može li tražiti kakvu financijsku nadoknadu za promjene koje smo u kući napravili, može li prodati kuću (vlasnici su pola pola on i sverkva)?

Hvala unaprijed svima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 20. 07. 2023. u 13:25, Dolica je napisao:

Molim Vas pravne savjete jer smo mi potpuni laici u tom području, što nam on uopće može napraviti? Može li nas izbaciti iz kuće (prijavili smo za sve nas prebivalište u MUPu i on je morao potpisati izjavu da nas prima), može li tražiti kakvu financijsku nadoknadu za promjene koje smo u kući napravili, može li prodati kuću (vlasnici su pola pola on i sverkva)?

Ne može vas samo tako izbaciti, imate pravo na (su)posjedovnu zaštitu i ako se nastavi tim putem, svakako će završiti na sudu. 

Čuvajte sve račune i dokaze o uloženom da biste na sudu mogli dokazati i tražiti povrat novca.

Ukoliko je nasilan i nemate alternativu, možete ga prijaviti za obiteljsko nasilje policiji; svaki put kada se prijetnje ponove i za sve tražite policijski zapisnik.

Vama ide u korist što je dao izjavu za vaše prebivalište i trebat će (na sudu) dokazati do kakvih je drastičnih promjena u okolnostima došlo te zbog čega nije reagirao dok su radovi trajali, nego tek kad je sve završeno.

Vlasnici svoju nekretninu uvijek mogu prodati i bilo bi sjajno da ste se zaštitili barem upisom prava služnosti, no niste očekivali probleme.

Postoji li mogućnost psihičkog oboljenja?

Kako svekrva sve ovo vidi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru :-)

Da, i mi pomišljamo da se radi o psihičkom oboljenju, jer ovakvu agresiju i prijetnje još nije do sada nikad pokazivao. Međutim, vrlo teško je to zaista utvrditi, jer i sama sugestija da treba posjetiti liječnika, a još k tome i psihijatra, bi vjerojatno rezultirala još gorim i agresivnijim ispadima, plus mi smo tu u jako nezgodnoj poziciji jer bi ispalo da ga zla snaha i sin žele napraviti ludim zbog materijalne koristi... A onda se to izmjenjuje s potpuno normalnim ponašanjem, gdje s nama započinje razgovor kao da se ništa nije dogodilo. Kao da živite s tempiranom bombom, nikad ne znate kakvog je raspoloženja i kada će prasnuti zbog najmanje sitnice. A prema ljudima iz okoline (susjedi, prodavači u dućanima i sl....) se ponaša normalno, čak ljubazno i duhovito...

Svekrva nas njemu iza leđa podržava i tješi, ali je i sama pred njim u velikom strahu jer on i nju vrijeđa, galami, maltretira, krivi... Tako da to što je ona vlasnica pola kuće i zemljišta u stvarnosti vjerojatno malo znači, jer će ona iz čistog straha potpisati sve što on bude tražio...

Sad je trenutno zatišje jer su njih dvoje na moru, ali strahujemo što će biti na jesen kad se vrate...

Razmatramo opciju da radi vlastitog duševnog mira jednostavno sve pustimo i odemo, iznajmimo si neki stan i živimo skromno, ali u miru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija