Jump to content

Šteta od vode u stanu


Madonna

Preporučene objave

Poštovani,

U posljednjih godinu dana imala sam 4 curenja u stan iz stana iznad mene. Zadnja šteta se pojavila u obliku vodenih mrlja na stropu, ljušti se boja i otpada mi žbuka s plafona. Prijavila sam upravitelju GSKG koji su poslali Hitne intervencije. Pustila sam ih u stan i nakon toga otišli su susjedima iznad. Nakon toga ni traga ni glasa od majstora, a tek na moj dopis GSKG nazvao me majstor tih intervencija i rekao da nisu ništa našli da gore curi. Na moje traženje zapisnika su mi rekli da zapisnik ne postoji jer nije ništa nađeno. Da li mi je GSKG dužno dati zapisnik o šteti i na temelju čega mogu podići privatnu tužbu? Ovako ispada luda baba je zvala da joj curi u stan i izmišlja. Majstori nisu ništa slikali u mom stanu, kao da curenje ne postoji.

Hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nas je po prijavi u roku od par sati došao GSKG-ovac s općine i sve poslikao ( zbog osiguranja). Do problema je došlo kad je trebalo platiti krpanje cijevi koja je procurila jer je gospođa bila u lošoj financijskoj situaciji. Majstor je stavio sve skupa pred gotov čin rekavši da će ostaviti otvorenom instalaciju pa nek curi. Sve je na kraju plaćeno iz pričuve, a novac od osiguranja za sanaciju fleke na stropu nismo dobili jer je bivši predstavnik stanara odlučio da mu moramo pokazati račune i da će nam tek onda platiti. Zato je i postao bivši, između ostalog. Ovaj novi samo nazove GSKG i sve plati iz pričuve, a ako dođe do problema s pronalaženjem mjesta curenja, sami stanari mogu pozvati majstora kojeg žele. Ako treba raskopati nečiji stan zbog pronalaska mjesta curenja, sve ide o trošku pričuve, ali takve se invazivne metode ostavljaju za kraj, tek kada se potvrdi mjesto curenja, kao i povrat u prvobitno stanje tako da nema potrebe za tužbama. Istina, na računu zgrade imamo pedesetak tisuća eura "viška" koji su trebali ići u energetsko poboljšanje što je propalo, ali ako curenje vode u zgradi nije problem najveće moguće razine ( nakon curenja plina, i to smo imali), onda ne znam što jest. Očito imate nekakvih "organizacijskih" problema u zgradi, koje smo mi protekom godina i proživljavanja raznoraznih potencijalno incidentnih situacija uspjeli riješiti i postaviti pravila za ubuduće. Tu se radi prije svega o volji za dogovorom među stanarima gdje presudnu ulogu ima predstavnik stanara ( vjerojatno i količina sredstava na računu zgrade), nikakav GSKG. Njima kao da je jedino bitno samo da se uzme neki s popisa GSKG-ovih majstora i da se, naravno, sve lijepo plati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 21. 07. 2023. u 11:30, Madonna je napisao:

Da li mi je GSKG dužno dati zapisnik o šteti i na temelju čega mogu podići privatnu tužbu?

GSKG kao upravitelj nije poznat po fleksibilnosti niti orijentiranosti na rješenja, nažalost. 

Predlažem da ne prijavljujete takve stvari sami GSKG, to je zadaća predstavnika stanara kojega biste ionako morali uključiti da bi se bilo kakav popravak mogao staviti na teret zajedničke pričuve.

GSKG je dužan izdati radni nalog ili slično izvješće o izlasku na teren, ali zapisnik o šteti samo ako ste to unaprijed tražili (prilikom dogovora o njihovom dolasku) i takav zapisnik vam najčašće neće biti dovoljan kao dokaz štete na sudu.

Doista je moguće da u stanu iznad vas nema vidljivog curenja jer je oštećenje u zidu, podu (npr. ispod kupaonice ili sl.)  ili fasadno pa probija na određenom mjestu. za to je potreban stručan pregled svega, ne samo stana iznad vas, i to, samo površinski. Možda će trebati i kakve termalne kamere ili one koje se guraju u cijevi, a kako bi se potencijalno razbijanje svelo na minimum.

Pošto se radi o vašoj imovini, vama je u interesu riješiti i mislim da ćete prije tužbe prvo morati utvrditi gdje i što točno curi. 

Imate li stan osiguran?

Zgrada svakako ima osiguranje te se dio ili kompletan popravak može platiti i iz osiguranja (ne pričuve) ako se utvrdi da je do curenja došlo zbog kvara/štete na nečemu što je zajednička imovina (krov, fasada, glavni ventil itd.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija