Jump to content

Kafić u prizemlju u obiteljskoj kući


petar1980

Preporučene objave

Pozdrav

Vlasnik sam (1/1) obiteljske kuće na koju je upisana hipoteka po stambenom kreditu. Prizemlje kuće namjeravam adaptirati i razmišljam da otvorim ugostiteljski objekt (kafić ili neki bistro npr,) pa me sad zanima kojim putem krenuti. Nemam završenu školu za ugostitelja pa bi bilo uputno otvoriti doo pretpostavljam, ali me najviše zanima kako ide procedura, gdje krenuti, jel potrebno etažiranje, Ugovor o najmu i sl. Eto, hvala za svaku pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije bilo koje radnje morate riješiti pitanje prenamjene prostora iz stambenog u poslovni, za dio koji namjeravate preurediti u poslovni prostor.
Uradite etažiranje tako da npr. prizemlje bude poslovni a ostalo stambeni prostor.
Morate raditi po projektu i imati sve dozvole za navedeno da bi na kraju mogli ishodovati uporabnu dozvolu koja je obavezna prilikom pokretanja posla jer je ista sastavni dio MTU-a
Kad ste riješili taj dio registrujete firmu i istoj iznajmite navedeni prostor u najam. Cijenu najma odredite po tržišnim uvjetima, najam vam vaša firma plača mjesečno na vaš osobni račun a to ide u trošak firme kao rashod.
Imate i drugu opciju da firmi iznajmite ne uređen prostor a da gfirma sam uredi što isto ide u trošak poslovanja firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo detalja oko ishođenja dozvola za izvođenje predmetnih radova na uređenju ugostiteljskog lokala.

Prije svega, trebali bi otići u banku u kojoj imate stambeni kredit i hipoteku, te provjeriti da li se banka slaže s prenamjenom prizemlja u poslovni prostor ugostiteljske namjene. Ako se ne slaže, vaši planovi padaju u vodu - vjerojatno će se složiti, ima banka prikladnih mehanizama za stavljanje svoje šape na vašu nekretninu.

Načelno, prenamjenu stambenog u poslovni prostor je najjednostavnije napraviti ishođenjem građevinske dozvole za rekonstrukciju stambene zgrade uz prenamjenu dijela prizemlja u poslovni prostor ugostiteljske namjene.

Po završetku radova prema izdanoj građevinskoj dozvoli - tek tada možete etažirati zgradu budući da se može etažirati samo stvarno izvedeno stanje. Ujedno, trebate zatražiti uporabnu dozvolu, a ako nemate uporabnu dozvolu otprije za stambenu zgradu, riješit ćete to u ovom postupku izdavanja uporabne dozvole, po sistemu 2 u 1.

Dalje ćete znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija