Jump to content

Razvrgnuće suvlasnike zajednice i porez


čudo

Preporučene objave

Poštovanje

Pravni prednici mog susjeda i moji, 1969. godine, potpisuju "Pogodbu zamjene"  na dvije uske a duge čestice, na način da ih "sijeku" po sredini da bi dobili dvije građevinske. Na tu Pogodbu plaćen je porez ali na tome se stalo tako da nije bilo pogodnih isprava za upis u katastar i zemljišne knjige, a samim tim stanje z.k., i katastra do danas je nepromjenjeno. Sada ja i susjed želimo uskladiti stvarno stanje na terenu sa katastarskim  i zemljišnim knjigama.

Napravljen je geodetski elaborat,  i sve ono što on mora sadržavati. Paralerno s tim načinjen je i "Sporazum o uređenju suvlasničkih odnosa i razvrgnuću suvlasničke zajednice" i sve je poslano u proceduru. 

 Čitam na stranicama PU, da su od od plaćanja poreza osobođene "osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječu posebne djelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva", što je koliko sam provjeravajući "Zakon o porezu na promet nekretnina" u stvari Članak 13 st. 8. Zakona.

E sad, zanima me što mogu očekivati od PU, plaćanje ili oslobađanje od plaćanja poreza?

Odnosi li se ovaj moj "slučaj" na oslobađanje od plaćanja poreza po Člaku 13. st 8. "Zakona  o porezu na promet nekretnina?

Pitam naravno, jer se s PU nikad ništa ne zna, zato molim za mišljenje.

 

Unaprijed hvala.

 

uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija