ANAVI46 objavljeno: 28. kolovoz 2023. Dijeli objavljeno: 28. kolovoz 2023. (uređeno) Poštovani, Radi se o velikoj količini posjedovnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta koje je moja baka imala upisano na sebi i prije smrti je dio prebacila na mog oca koji je to prebacio na nas djecu. Vlasnički dio zemlje smo se mogli upisat i uknjižit, ali posjedovni se i dalje vodi na baku, pa me zanima kako taj posjedovni dio se može prebaciti, mi imamo samo potvrdu javnog bilježnika o darovanju sa česticama? Jer planiramo taj posjedovni prebaciti u vlasništvo da možemo prenamijeniti u druge svrhe, ali zanima me gdje početi i doći do cilja ako je moguče? Radi se o području Gorskog kotara gdje još nisu usklađene ni knjige, pa je to dosta otežano. Hvala. Lijep pozdrav. uređeno: 28. kolovoz 2023. od ANAVI46 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Van Gogh odgovoreno: 29. kolovoz 2023. Dijeli odgovoreno: 29. kolovoz 2023. Poštovana, Vlasništvo i posjedništvo su (još uvijek) dvije kategorije - vlasništvo se evidentira u zemljišnim knjigama u gruntovnici, a posjedništvo u katastru. Stoga trebate sami otići u katastar i predati dokumentaciju na kojoj temeljite vaš zahtjev (darovne ugovore vaše bake i oca, odnosno porvrdu javnog bilježnika, a ne bi bilo loše i aktualni izvadak iz zemljišne knjige kao dokaz da je izvršena provedba u gruntovnici). Trenutno jeu Hrvatskoj u postupku objedinjavanje (usklađivanje) katastarskih i zemljišnih knjiga, samo to ide postupno i polako, pa ili ćete čekati službenu provedbu (ako vam se ne žuri), ili ćete otići sami u katastar. Službena provedba bi mogla potrajati budući da su prvo na redu veća urbana središta. ANAVI46 i lawbydesign 1 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ANAVI46 odgovoreno: 29. kolovoz 2023. Autor Dijeli odgovoreno: 29. kolovoz 2023. prije 2 sati , Antuntun56 je napisao: Poštovana, Vlasništvo i posjedništvo su (još uvijek) dvije kategorije - vlasništvo se evidentira u zemljišnim knjigama u gruntovnici, a posjedništvo u katastru. Stoga trebate sami otići u katastar i predati dokumentaciju na kojoj temeljite vaš zahtjev (darovne ugovore vaše bake i oca, odnosno porvrdu javnog bilježnika, a ne bi bilo loše i aktualni izvadak iz zemljišne knjige kao dokaz da je izvršena provedba u gruntovnici). Trenutno jeu Hrvatskoj u postupku objedinjavanje (usklađivanje) katastarskih i zemljišnih knjiga, samo to ide postupno i polako, pa ili ćete čekati službenu provedbu (ako vam se ne žuri), ili ćete otići sami u katastar. Službena provedba bi mogla potrajati budući da su prvo na redu veća urbana središta. Hvala vam puno na odgovoru, već ste mi puno pomogli i dali potrebne i konkretne odgovore. Katastar mora biti područni ili se može i u Zg to provjeriti i odraditi potrebno? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Van Gogh odgovoreno: 30. kolovoz 2023. Dijeli odgovoreno: 30. kolovoz 2023. Područni katastar. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.