Jump to content

Obročna otplata duga


Izvod

Preporučene objave

Pozdrav, imam sljedeći problem.

Pokojni brat i ja smo davno od roditelja nasljedili njihovu kuću, svaki po 1/2. Brat nije imao djece i ja sam zapravo jedini nasljednik njegove imovine. Brat je bi u lošim odnosima sa svima u obitelji i zadnjih godina bio primatelj zajamčene minimalne naknade od socijalnog. Prema zakonu, ako bi ja prihvatio njegovu imovinu, pretpostavljam da bi morao državi vratiti iznose te minimalne naknade? S obzirom da mi je stalo do te obiteljske kuće, a dug mi je previsok za jednokratnu isplatu, htio bi podnijeti zahtjev za obročnu otplatu duga. U uredbi o djelomičnoj otplati dugova piše:

Citiraj

Članak 14. (NN 94/14)

(1) Odgoda plaćanja ili obročna otplata duga fizičkim osobama – građanima odobrit će se ako bi naplata duga u cijelosti predstavljala neprimjereno opterećenje za dužnika, a odgodom plaćanja ili obročnom otplatom duga bi se bitno poboljšale dužnikove mogućnosti otplate duga, od kojega inače ne bi bilo moguće naplatiti cjelokupan dug.

(2) Naplata duga u cijelosti bi za dužnika fizičku osobu – građanina, u smislu ove Uredbe, predstavljala neprimjereno opterećenje:

1. ako podnositelj zahtjeva ostvaruje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, odnosno prava na pomoć za uzdržavanje ako je podnositelj zahtjeva korisnik prava na pomoć za uzdržavanje iz sustava socijalne skrbi;

2. ako imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva odgovara sljedećim uvjetima:

a. kad imovina, u novčanom obliku, podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva ne prelazi iznos od šest proračunskih osnovica na dan podnošenja zahtjeva, po članu kućanstva,

b. kad ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva jednu proračunsku osnovicu.

(3) Za stjecanje prava na odgodu plaćanja ili obročnu otplatu duga fizička osoba – građanin mora ispunjavati kriterij iz stavka 2. točke 1. ovoga članka ili kumulativno kriterije iz stavka 2. točke 2. ovoga članka.

Može li mi netko objasniti ovaj članak, ne razumijem stavke 2.2 i 3. Koje kriterije dužnik nužno mora ispunjavati da bi mu se odobrila obročna otplata duga?

Ono što sam još našao na internetu je ovo:

Citiraj

Proračunska osnovica za 2023. godinu utvrđena je Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna
Republike Hrvatske za 2023. godinu („Narodne novine“ broj 145/22) u visini 441,44 eura. Dio
proračunske osnovice za primjenu odredbi iz Odluke o obročnoj otplati tj. 65% osnovice iznosi
286,93 eura.

Dal to znači da samo ako na računu imam manje od 6 x 286,93 eura (ili manje od 6 x 441,44) da mi tek onda može biti odobrena obročna otplata? Dal se taj iznos dijeli s brojem članova kućanstva? Što ako moja i ženina mjesečna plaća zbrojeno prelaze taj iznos? Što ako žena ima štednju i što s time da uzdržavamo dvoje maloljetne djece, utječe li to kako?

Hvala puno i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija