Jump to content

rekonstrukcija parkirnog mjesta u garažu


una123456

Preporučene objave

pozdrav, imam pitanje vezano za rekonstrukciju parkirnog mjesta (slika u prilogu)  u garažu. Željela bih sama uz pomoć par prijatelja, parkirno mjesto omeđiti zidovima do visine  metalne kontrukcije krova, staviti krov i vrata, pa me koja je točno procedura,, što je potrebno od papirologije ( procitala sam zakon o gradnji i pravilnik jednostavnih gradevina radi saznanja jel mi treba gradevinska dozvola iili ne te i dalje nisam shvatila). ako bi itko bio ljubazan i uputio me u proceduru, objasniti mi sto mi treba od papirologije, kako da se domognem papirologije, uglavnom cijeli postupak, i po mogućnosti okvirnu cijenu papirologije. 

garaza prava.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.     Obvezno provjeriti  da li je dozvoljena izvedba garaže na toj lokaciji u prostornom planu (putem lokacijske informacije za čije izdavanje se zahtjev podnosi putem sustava edozvole, odnosno egrađani ili osobno u pisarnici nadležnog tijela graditeljstva, na zahtjevu je potrebno navesti oznaku katastarske čestice)

2.     Ako je  gradnja garaže u skladu s propozicijama prostornog plana, naručiti od projektanta glavni projekt za koji će on prethodno ishoditi posebne uvjete i uvjete priključenja od javno pravnih tijela

3.     Ako će biti potrebno, ishoditi potvrde na glavni projekt

4.     Ako površina garaže neće prelaziti 50 m2, ne trebate ishoditi građevinsku dozvolu, ali to je jedini ustupak pri odobravanju gradnje prema Zakonu o građenju, a samo građenje treba se dalje odvijati u skladu s odredbama Zakona o građenju

5.     Ne smijete izvoditi nikakve radove u vlastitoj režiji – trebate imati ovlaštenog izvođača s kojim ćete sklopiti ugovor o izvođenju radova i nadzornog inženjera koji će nadgledati izvođenje radova (u pogledu temeljnog zahtjeva mehaničke otpornosti i stabilnosti)

6.     Prije započinjanja radova na gradnji trebate nadležnom tijelu graditeljstva prijaviti početak građenja s prilozima iz članka 131. Zakona o gradnji

7.     Nakon što garaža bude završena, trebate zatražiti uporabnu dozvolu s prilozima iz članka 137. Zakona o gradnji

8.     Cijena „papirologije“ – glavni projekt (cijena ovisi od projektanta do projektanta - treba se malo raspitati); angažman ovlaštenog inženjera geodezije za kolčenje i evidentiranje zgrade u katastru – isto se treba malo raspitati; pristojba za uporabnu dozvolu – 79,63 Eura, a ako se zahtjev podnosi elekroničkim putem, pristojba se umanjuje za 15%

To bi u najkraćim crtama bilo sve, a ako sam nešto izostavila, neka me netko dopuni...

Nadam se da vas nisam obeshrabrila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Između 1. i 2. treba ubaciti utvrđivanje činjeničnog stanja - da se radi o garaži kao pomoćnoj zgradi zakonito izgrađene građevine na istoj čestici, jedino se u tom slučaju prema odredbama članka 4. točka 1. stavak a) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima može graditi garaža, kao pomoćna zgrada na temelju glavnog projekta, a bez ishođenja građevinske dozvole.

Članak 4. točka 1. stavak a)  Pravilnika glasi: "Pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade i to: a) pomoćna zgrada koja ima jednu etažu do 50 m² tlocrtne površine", a ti uvjeti trebaju biti svi kumulativno ispunjeni.

To je posao projektanta da u glavnom projektu na preglednoj situaciji označi osnovnu građevinu i u tehničkom opisu navede njene podatke kojima se dokazuje zakonito stanje, ili podatke o aktu (građevinskoj dozvoli) na temelju kojeg će se izgraditi, budući da se ne vodi postupak izdavanja građevinske dozvole u kojem bi se i ta činjenica utvrdila.

Ako na čestici nema izgrađene građevine, ili ne postoji akt kojim se odobrava njeno građenje, u tom slučaju se garaža smatra osnovnom građevinom, te ako je odredbama prostornog plana dozvoljena gradnja garaže kao osnovne građevine, izdaje se građevinska dozvola (fotografirali ste samo dio građevinske čestice gdje bi bila smještena garaža, a u upitu se ne spominje postojanje bilo kakve stambene ili druge građevine na toj čestici) - to bi bila druga priča s vođenjem kompletnog upravnog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija