Jump to content

Problemi upisa tavana u vlasnički list


Dregoth

Preporučene objave

Situacija je mrvicu komplicirana, već sam na bezbroj adresa pitao, dobio kontradiktone odgovore, pa rekoh, da vidim možda ovdje netko ima iskustva s ovakvim stvarima.

Kupio sam stan u novogradnji i u kupoprodajnom mi piše da mi pripada "isključivi posjed tavanskog prostora stambene zgrade". Dvojici od trojice susjeda isto piše da u stambenoj zgradi postoji "potkrovlje i da su suglasni da potkrovlje pripadne stanu neposredno ispod potkrovlja". Trećem susjedu, u prizemlju, ne piše ništa u ugovoru o tome.

U spomenuto potkrovlje ili tavan ulazi se samo iz mog stana. Investitor je planirao to pretvoriti u stambeni prostor (dvoetažni stan), ali je izašao izvan gabarita bruto kvadrature predviđene Rješenjem o uvjetima gradnje, pa je, intervencijom građevinske inspekcije morao srušiti zidove na tavanu, a, umjesto kružnog stepeništa, staviti povlačne, tavanske stepenice. Uskladio je glavni projekt u kojemu stoji da je postoji "nestambeni tavan" u koji se pristupa iz mog stana.

Meni se u vlasničkom listu ne navodi tavan kao pripadak, a htio bih ga ipak nekako prikazati kao svog. Nemam namjeru gore graditi stambeni prostor (osim laminiranog poda da ne praši beton), pa ga ne mislim pokušavati pretvoriti u stambenu kvadraturu što nije ni moguće, kako su mi rekli, jer je ukupna iskorištenost zgrade 399,76 kvadrata prema postojećem projektu s koeficijentima (inače je 527), a Rješenje o uvjetima gradnje dopušta, naravno, 400.

Moje pitanje je sljedeće:

Mogu li ja ikako taj tavan koji je u glavnom projektu naveden, u kupopordajnim ugovorima isto, etažiranjem pripojiti stanu kao pripadak, jednako kao što su mi i spremište i parking naznačeni, čisto da se osiguram da je i vlasnički moj, da mi danas, sutra ne dođe neki novi suvlasnik i traži da prođe kroz moj stan kako bi veš mašinu stavio na tavan? Trenutno su međususjedski odnosi dobi i sva tri bi susjeda bi mi potpisala što treba, ali građevinski inženjeri i arhitekti mi govore da se tavan nikako ne može prikazati jer da na urbanizmu ne bi ovjerili etažni elaborat ako prijeđe 400 kvadrata prema Rješenju o uvjetima gradnje. Pošto je potrošeno 300,76 očito da se tavan, koji se inače prikazuje s koeficijentom 1 ako je stajaće visine, ne može upisati kao stambeni, ali može li se navesti bez kvadrature (kako mi je na jednom mjestu sugerirano?)

Kako je moguće da u glavnom projektu postoji tavan, a na vlasničkom listu ga nema ni kao zajednički dio zgrade ni kao pripadak?

Postoji li neki drugi način da se osiguram dugoročno da je taj tavan "moj"?

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Dregoth je napisao:

Uskladio je glavni projekt u kojemu stoji da je postoji "nestambeni tavan" u koji se pristupa iz mog stana.

Na koji način i kada je uskladio glavni projekt, nekom zakonskom izmjenom glavnog projekta (jer sastavni dio rješenja o uvjetima građenja je bio idejni projekt), a zgradu je trebalo izvoditi na temelju glavnog projekta (kojeg je malo tko imao).  Vjerojatno se kod vas radi o igrama ispod žita u svrhu izdavanja rješenja o uvjetima građenja, a ne potvrde glavnog projekta u smislu Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Stav oko tavanskog prostora neodređene namjene može biti dvojak:  ili se on smatra zajedničkim dijelom zgrade ili se tretira kao pripadak nekog stana, a što treba biti vidljivo iz akta za građenje, konkretno rješenja o uvjetima građenja, ili ako nije vidljivo iz akta za građenje, pitanje tavanskog prostora treba biti regulirano međuvlasničkim ugovorom svih vlasnika stanova u zgradi. Pritom za predmetnu zgradu treba biti ishođena uporabna dozvola za građevine izgrađene prije 1.10.2007. godine, ako već nije upisana u zemljišne knjige na temelju prijašnjeg propisa. U slučaju da je zgrada već upisana u zemljišnim knjigama bez spominjanja tavanskog prostora, tada se on smatra zajedničkim dijelom zgrade - a na temelju sklopljenog međuvlasničkog ugovora u smislu prenamjene statusa tavana kao zajedničkog prostora te određivanja tavana kao pripadka pojedinih stanova možete tražiti izmjenu upisa u tom smjeru.

Vi ste dužni sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima omogućiti prolaz kroz svoj stan samo u svrhu održavanja tavanskog prostora kao zajedničkog dijela zgrade, odnosno kućnih instalacija u tavanskom prostoru, a eventualno odlaganje stvari iz kućanstva ovisi isključivo o vašoj dobroj volji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru.

 

Rješenje o uvjetima gradnje je izdano 2013., zgrada je dovršena 2019. kada je dobivena i uporabna prema završnom izvješću nadzornog inženjera što je bilo u skladu s tadašnjim zakonom. Tada smo uselili. 

Građevinska inspekcija je bila zaustavila gradnju kad je invesitor krenuo na tom "nepostojećem" tavanu graditi zidove, priključke itd. i te su zidove porušili, a priključke sakrili gipsom. 

Što se usklađivanja glavnog projekta tiče, to je bilo po nalogu građevinske inspekcije iz 2018., pa su tavanska vrata, prethodno planirana na zajedničkom stubištu, a realno izgrađena u mojoj sobi (zbog investitorove namjere da, kako ste rekli, ispod žita "sredi" i proda dodatni stambeni prostor), u projektu premještena u moju sobu jer je "zbog kružnog stepeništa bilo nemoguće ih staviti u zajednički hodnik". Drugim riječima, uskladio je projekt s postojećim stanjem. ;) 

Ostale izmjene ticale su se nekakvog zatrpavanja vanjskog zida u prizemlju, što nisam previše gledao jer mi u ovom slučaju nije bitno.

Tavan postoji u projektu kao "nestambeni tavan", ali ga nisu upisali kao pripadak mom stanu - rekli da bi urbanizam radio probleme jer bi računali tavan kao dodatnu kvadraturu, pa bi se probilo tih famoznih 400 kvadrata iz rješenja o uvjetima gradnje. 

Meni piše  u ugovoru da mi pripada isključivi posjed, susjedima (2 od 3) piše isto, njima doduše piše potkrovlje.

Dakle, pravi /pravni put bi mi bio da u međuvlasničkom ugovoru definiramo da je taj nesretni tavan pripadak mog stana, ako sam dobro shvatio, a onda mogu tražiti upis u vlasnički?

Ovdje u prostornom planu je P+2, a taj tavan bi bio +3 zato mu je građevinska i naredila da makne zidove i priključke, pa ne znam da li se uopće dirati vlasničkog (etažnog?) ili samo međuvlasnički i gotovo, odnosno, međuvlasnički me osigurava i ako ne tražim upis u vlasnički list?

Hvala još jednom.

 

 

 

uređeno: od Dregoth
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da još jednom utanačimo: zajednički dijelovi nekretnine se uobičajeno ne navode posebno u zemljišnim knjigama, pa tako ni tavanski prostor neodređene namjene za koji se podrazumijeva da predstavlja zajednički dio nekretnine - bez obzira na kupoprodajni ugovor (takve diskutabilne ugovorne činjenice  treba dokazati). A i usklađivanje glavnog projekta baš i nije po PS-u (trebalo je vrati ulaz u tavanski prostor kako je bilo predviđeno idejnim projektom iz zajedničkog hodnika) jer to je bitna činjenica za korištenje zajedničkog dijela zgrade.

Ako je prostornim planom dozvoljena etažnost grđevina P+2, onda je je stambena namjena podkrovlja isključena kako ste i sami zaključili jer bi u tom slučaju bila etažnost P+3. Za vas nije bitno da je površina zgrade bila predviđena i veća od 400 m2 - u tom slučaju bi se izdala prethodno lokacijska dozvola, a na temelju nje potvrda glavnog projekta, ali etažnost zgrade bi trebala ostati u skladu s propozicijama prostornog plana P+2.

Međuvlasnički ugovor trebaju potpisati svi suvlasnici, a ne samo suvlasnici etaže ispod podkrovlja. I inače je uputno sklopiti kvalitetan međuvlasnički ugovor jer se njime prvenstveno utanačuje održavanje zajedničkih dijelova nekretnine, a to nisu samo tavanski prostor, nego i krovište, pročelje (a što je danas aktualno zbog energetske obnove, ako zgrada nema izvedenu toplinsku fasadu), stubište, reguliranje u zadiranje konstruktivnog sustava zgrade prilikom eventualnih adaptacija, dimnjaci, instalacije i slično, a može biti i predmet ugovora određivanje tavanskog prostora neodređene namjene kao pripadka pojedinom stanu, odnosno sve što smatrate kao suvlasnici zgrade da treba ući u taj ugovor. U slučaju da se suvlasnici slože, možete navesti tavanski prostor bez kvadrature, samo kao površinu iznad vašeg stana. U svakom slučaju, potrebno je navesti u ugovoru da se ugovorne odredbe odnose i na buduće vlasnike stanova u zgradi kojima treba predočiti i međuvlasnički ugovor kod kupoprodaje stana.

Kao i svaki ugovor treba biti ovjeren kod javnog bilježnika da bi bio pravovaljan i provediv. Vidim da ste u svezi te problematike konzultirali građevinsku struku, a sad bi se mogli obratiti i pravnoj struci za definiranje detalja oko međuvlasičkog ugovora. Možda bi ga u zemljišnim knjigama upisali kao pozitivnu zabilježbu, ali nisam pravnik, pa mi nedostaje iskustvo u ZK provedbi takve specifične naravi. Mislim da bi vam bilo dovoljno osiguranje međuvlasnički ugovor i bez provedbe u zemljišnim knjigama, ali to pitanje prepuštam pravnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija