Jump to content

Kršenje odredbi GUP-a


Brainfear

Preporučene objave

Pozdrav,

imam jedno pravno pitanje. Naime, vlasnik negrađevinske parcele koja se nalazi u prvoj gradskoj zoni, odnosno samom centru grada i prema GUP-u joj je namjena ''ŠPORTSKO-REKREACIJSKA NAMJENA'' označena slovom R, vlasnik je uredno napravio makadamsku cestu (!) i na njoj odlagalište građevinskog materijala te divlji parking za svojih par kamiona, par bagera i par ostalih strojeva. 

Naime radi se o centru grada i okolni objekti su mirno susjedstvo, odnosno obiteljske kuće te je čovjek doslovno svima u okolici narušio kvalitetu života neprestanom bukom i prašinom. Osobno sam vlasnica poslovnog prostora u neposrednoj blizini i stvarno nije normalno šta se događa. 

Smije li on legalno raditi ovo šta radi? Ukoliko ne smije, kako da poduzmemo neke pravne korake, neka prijava nadležnima, nešto treće?image.thumb.png.a8176fc1f270f01dbd620cecfc172aff.png 

 

uređeno: od Brainfear
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smije. Sam po sebi makadamski put/cesta nije u suprotnosti s bilo kakvim zakonskim odredbama, dok god nije uzurpirana javna površina. Zemljište nije priveo ni jednoj drugoj namjeni, i dalje se na njemu može igrati nogomet ( banalizirano, to je i smisao postojanja R zone, rekreacija građana). Postoji primjer gdje je vlasnik legalno napravio makadamsko parkiralište za prodaju automobila u zelenom pojasu. Prijava komunalnom redaru bi bila puno primjereniji korak. Ako te smiju piliti zbog neodržavane parcele, moglo bi se i ovdje ponešto naći. Možda se radi o građevinskom otpadu, možda o građevinskom materijalu koji nabacan uokolo nagrđuje okoliš...Može se sastaviti prijavica. Sama prašina koja ugrožava zdravlje građana...Možda sanitarna inspekcija, ali oni će sve i svašta izmisliti samo da ne moraju izaći na teren. Jel je to možda nečija privatna parcela? A ne, mi smo zaduženi samo za pravne osobe! I to što se vama čini da je nešto štetno po ljudsko zdravlje ne znači i da jest štetno ( impresivan odgovor). Naravno da ti ne želi ni reći koga nazvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete pokušati i s osnova buke jer je sanitarna inspekcija nadležna i za nadzor prekomjerne buke, a za izvedenu „makadamsku cestu i na njoj odlagalište građevinskog materijala te divlji parking za svojih par kamiona, par bagera i par ostalih strojeva“ prijaviti ga građevinskoj inspekciji, jer to svakako nije korištenje prostora sukladno sportsko-rekreacijskoj namjeni predviđenoj prostornim planom, a time i bez odgovarajućih dozvola za izvođenje navedenih radova. Takva namjena predviđa se u prostornim planovima najčešće u servisno komunalnim zonama.

Za početak, samo za izvođenje parkirališta s pristupnim putom bi trebao imati glavni projekt sukladno članku 4. točka 20. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, 74/22).

U slučaju da građevinska inspekcija nije nadležna za tu vrstu radova, ona će službenim putem prijavu proslijediti (vrlo rado) jedinici lokalne uprave, odnosno komunalnoj inspekciji.

(a glavni projekt sigurno nema, jer niti jedan projektant neće potpisati izjavu, koja je sastavni dio vodeće mape glavnog projekta, da je zahvat u prostoru sukladan prostornom planu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija