Jump to content

Parcelacija građ. zemljišta


Pandax

Preporučene objave

Poštovani,

na parceli imamo 2 vlasnika Ivo i Toni. Toni je preminuo  prije više od 20 godina i njegov sin Đuro je sudskom presudom dobio pravo vlasništva na 1/2 parcele za cijelo i to u presudi točno određeni dio geodetskom skicom. Sada Đuro kao investitor traži izradu elaboraat parcelacije da bi se upisao na točno određeni dio prema skici iz presude odnosno na desnu polovicu. Geodet predlaže u elaboratu da se čestica cijepa na novu i ostatak u kojoj su Ivo i  pokojni Toni vlasnici na obe čestice i to po pola svaki te to predlaže prijavnim listom za kat. i zk kao novo stanje te prilaže presudu u korist Đure i traži potpise od Ive i Đure. 

Geodet tvrdi da će se Đuro normalno upisati na ostatak parcele po presudi i potpisu koji mu je dao Ivo, a na Ivinoj polovici će se pojaviti pokojni Toni te geodet ne zna kojim postupkom Ivo može "maknuti" pokojnika s nove parcele. Pretpostavlja tužbom ili pojedinačnim ispravnim postupkom gdje će oboj trajati x mjeseci ne zna ni sam.

Molim za savjet jer nema smisla ni logike da Ivo izgubi pola svog vlasništva, a nije stranka u presudi, već želi zadržati svojih pola prvotne parcele?

Da li se moglo odmah parcelacijom odrediti u novom stanju da Ivo ide na jednu parcelu, a pokojni Toni na drugu te nakon toga upisati Đuru presudom umjesto Tonija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 18. 10. 2023. u 16:43, Davor80 je napisao:

Zašto nije provedena ostavinska rasprava iza "Tonija"? To prvo nek riješi "Đuro" sam sa sobom pa bi onda i cijeli problem trebao nestati sam od sebe.

Provedena je ostavinska rasprava iza pokojne majke od Ive i Tonija i dopalo ih je po pola parcele, a Đuro je dobio presudu kontra svoje druge braće da mu pripada baš polovica te parcele di mu je otac Toni upisan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikad nije prekasno za podjelu naknadno pronađene imovine pokojnika. Evo, tako jedna parcela još uvijek glasi na mog pradjeda koji je rođen 1875. pa me familija 2023. davi da treba pokrenuti ostavinsku raspravu. Sve se to može lijepo podijeliti i par stotina godina nakon smrti pokojnika ako treba. Nađe se načina. Koliko god ovdje na kraju braće bilo, svakom od njih pripada jednak dio od dijela parcele koji je pripadao njihovom ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija