Jump to content

Pravo na godišnji


RaNer

Preporučene objave

Pozdrav,

Radio sam i bio prijavljen u firmi 5 mjeseci i 4 dana. Kada sam vidio zadnju platnu listu i odjavu uočio sam da nema nikakvog godišnjeg, niti plaćenog niti sam obavješten o njemu. U ugovoru stoji pod člankom 7. da Radnik ima pravo na godišnji odmor sukladno odredbama Zakona o radu. Raspored korištenja godišnjeg odmora određuje poslodavac.

Ja nisam niti dana odmora imao, ovo je sezonski posao. Upitao sam o tome računovođu (koja baš i nije na najboljem glasu no to je sad trivijano) i ona tvrdi da nemam pravo na godišnji jer nisam ispunio 6 mjeseci rada.

Međutim u Narodnim Novinama piše ovako:

 

"

Člankom 77. Zakona o radu, propisan je uvjet za ostvarivanje prava na „puni“ godišnji odmor, a to je šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod poslodavaca.

Nadalje, radnik koji nije ispunio navedeni uvjet ostvarit će pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od 1/12 ukupnog broja dana godišnjeg odmora koji bi mu pripadao, za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.

Uzimajući u obzir navedeno, čim radnik ostvari kontinuitet rada od najmanje mjesec dana, ostvarit će i pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora.

Isto tako navodimo, odredbu članka 78. stavka 2. Zakona o radu koja propisuje da radnik kojem prestaje radni odnos ostvaruje pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, što ujedno i podrazumijeva da i u slučaju promjene poslodavaca tijekom jedne kalendarske godine radnik ostvaruje razmjerni dio godišnjeg odmora kod svakog poslodavca."

 

Ja sam taj članak poslao računovođi i ona nije odgovorila na tu poruku. Volio bi dobit potvrdu od nekog tko se više razumije, pa da je nazovem i to razriješimo. Prema ovome koliko ja razumijem barem imam pravo na srazmjerni dio godišnjeg odnosno ne "puni", ali parcijalni.

 

Hvala Vam unaprijed,

 

 

uređeno: od RaNer
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija