Jump to content

Savjet vezan uz stanje kupljene kuce


anita1975

Preporučene objave

Najkraće rečeno, vaša prava proizlaze iz stanja legalnosti garaže. Obzirom na manjkavost podataka u vašem upitu, iznijet ću vam tri najčešće opcije iz scenarija Zakona o gradnji i Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama:

-       ako je garaža izgrađena na temelju pravomoćnog akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine, možete podnijeti zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za građevine  izgrađene na temelju akta izdanog do 1. listopada 2007. godine prema odredbama članka 182. stavak 2. Zakona o gradnji,

-       ili je garaža izgrađena prije 15.02.1968.godine, pa se smatra da je izgrađena na temelju pravomoćne građevinske dozvole, u tom slučaju možete podnijeti zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za građevine izgrađene do 15. veljače 1968. godine prema odredbama članka 184. stavci 2. i 3. Zakona o gradnji. Činjenicu da li je garaža izgrađena do 1968. godine može se vrlo lako ustanoviti na stranici: https://geoportal.dgu.hr/; otiđite u osnove smještene u meniju sa strane i iskočit će vam menu s raznim slojevima digitalnih karata, među ostalima i s osnovom iz 1968., te ćete nakon što ukucate vaš broj katastarske čestice i katastarsku općinu vidjeti situaciju izgrađenosti na vašoj čestici 1968. godine.  

To su bile pozitivne varijante, ali ako ne posjedujete akt kojim se dozvoljava gradnja garaže, ili ako je ona izgrađena nakon 15.02.1968. godine, prodavatelj je istu trebao ozakoniti prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Pitajte ga, možda je ishodio pravomoćno rješenje o izvedenom stanju. Ako ne posjeduje spomenuto rješenje, tada ste u slijepoj ulici, a budući da su istekla obadva roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, valja vam čekati treći krug legalizacije (on će vjerojatno biti proglašen tek kada država utvrdi potrebu za dodatnim krugom legalizacije, a to neće biti tako skoro, jer još nisu riješeni ni svi postojeći zahtjevi).

Karte su vam na stolu, nadam se da ćete moći izabrati jednu od prvih dviju karata, s time da uporabnu dozvolu možete i ne morate ishoditi, ali je bitno, da znate da ju imate pravo ishoditi, a što vam toplo preporučam. U suprotnom, nemam neki savjet, a da bi vama bio koristan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija