Jump to content

Dosmrtno, doživotno ili darovni ugovor?


makadam

Preporučene objave

Poštovanje.

Malo sam istraživao ali ipak trebam savjet.

Potreba mi je sa majkom sklopiti ugovor da osiguram svoju, ali i njenu budućnost. Naime postaje dementna.

Sada imam problem:

1. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju bi sve riješio, ali problem je porez koji nije mali. Tako da on otpada.

2. Ugovor o doživotnom uzdržavanju ne garantira da majka ne može prodati, darovati ili bilo što drugo stan drugoj osobi. Dakle ni ta opcija nije prihvatljiva.

3. Darovnim ugovorom ne bi bilo poreza, ispravite me ako griješim, ali ukoliko ja umrem majka bi možda završila na cesti što ja naravno ne želim (obiteljska situacija u  koju ne želim sad ulaziti). Dakle ni to ne štima :)

Jedino što mi pada na pamet kao laiku je slijedeće:

1a. Napraviti darovni ugovor u kojemu mi majka ostavlja nekretninu, dakle nema poreza (ispravite me ako griješim), a zatim da napravimo ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mene na nju. Ponavljam, majka je dementna i ona se sama boji da nekome nešto ne potpiše i ne proda, ili daruje nekretninu. Ovako bi nekretnina bila moja, a majka bi po mojoj smrti sve dobila. Ja za sada nisam dementan  pa ne bu završila na cesti.

I pitanje svih pitanja:

2a. Dali se može u darovnom ugovoru navesti da majka kao darovatelj ima pravo boraviti u nekretnini dok je živa? To meni kao vlasniku nekretnine ne bi smetalo jer ne mislim istu prodavati, a majka bi bila osigurana da može nekretnitnu koristiti dok je živa. Imam djecu i pretpostavljam da nakon moje smrti sve ide njima a ne majci i zato bi ju htio zaštiti. Dali bi darovni ugovor zaštitio njen boravak u nekretnini bez obzira na nove vlasnike?

Eto to je to. Hvala.

Ako netko ima još kakvu ideju samo pucajte,

thanks!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne plaćate porez na promet nekretnina kod ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju s majkom (čl. 13. t. 7. Zakona o porezu na promet nekretnina). Dakle, to bi svakako bila dobra opcija, a ako želite još dodatno zaštititi majku onda nakon uknjižbe prava vlasništva na svoje ime možete u njenu korist osnovati i pravo doživotnog uživanja/stanovanja/plodouživanja. 

Kopiram Vam odredbu Zakona o porezu na promet nekretnina:

Porez na promet nekretnina ne plaćaju:
 
1. Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela državne vlasti, ustanove čiji je jedini osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zaklade i fundacije, sve pravne osobe čiji je jedini osnivač Republika Hrvatska, Crveni križ i neprofitne pravne osobe registrirane za pružanje humanitarne pomoći sukladno posebnom propisu
2. diplomatska ili konzularna predstavništva strane države pod uvjetom uzajamnosti i međunarodne organizacije za koje je međunarodnim ugovorom dogovoreno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina
3. osobe koje stječu nekretnine u postupku vraćanja oduzete imovine i komasacije nekretnina
4. prognanici i izbjeglice koji stječu nekretnine zamjenom svojih nekretnina u inozemstvu
5. građani koji kupuju stambenu zgradu ili stan (uključujući i zemljište) na kojem su imali stanarsko pravo ili uz suglasnost nositelja stanarskog prava prema propisima kojima se uređuje prodaja stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Isto vrijedi i za zaštićene najmoprimce koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu
6. osobe koje stječu nekretnine u skladu s propisima kojima se uređuje pretvorba društvenog vlasništva u druge oblike vlasništva
7. bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju
8. osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.
 
Ipak, ovdje imate jedan dodatni problem. Majka je dementna, a mora solemnizirati ugovor kod bilježnika. Ako bilježnik utvrdi da je majka dementna i da ne razumije što potpisuje, ne bi smio solemnizirati takav ugovor. 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka je dementna, ali su to početci. Naime gubi se sa vremena na vrijeme. Ima perioda kada normalno fukcionira. Za sada su to samo, nazovimo tako, ispadi. Zato bi reagirao na vrijeme.

Oprostite ali kada sam istraživao po internetu nisam naišaio na ovo oslobođenje od poreza. To je nešto novo?

Ako nije problem koje su to NN-e?

I, još onda ostaje jedno pitanje. Dali znate koliko javni bilježnik uzima naknadu za takva 2 ugovora? 

Puno hvala na infu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nije baš novo. Zakon o porezu na promet nekretnina vam je NN 115/2016 i izmjene i dopune NN 106/2018. 

Javnobilježnička nagrada se određuje ovisno o vrijednosti imovine sadržane u ugovoru. Za to pogledajte Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi ("Narodne novine" br. 38/94., 82/94., 52/95., 97/01. - službeni pročišćeni tekst, 115/12., 120/15., 64/19., 17/23.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo čitam:

 

Zakon o pometu nekretnina NN 115/2016

Članak 8.

(1) Ako se nekretnina stječe na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, obveznik poreza na promet nekretnina je davatelj uzdržavanja.

(2) Pri stjecanju nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji je ovjerio sudac nadležnog suda ili potvrdio (solemnizirao) javni bilježnik ili je sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, do smrti uzdržavanog.

Članak 17.

(1) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja tog ugovora.

(2) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, uz primjenu olakšice iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona.

 

A, ovo je Zakon o pometu nekretnina NN 106/2018 su izmjene u čl. 1 i 2.

 

ZAKON

O IZMJENI ZAKONA O POREZU NA PROMET NEKRETNINA

Članak 1.

U Zakonu o porezu na promet nekretnina (»Narodne novine«, br. 115/16.) članak 12. mijenja se i glasi:

»Porez na promet nekretnina plaća se po stopi od 3%.«.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 2.

Na sve sklopljene ugovore i druge isprave o stjecanju nekretnina odnosno na sve odluke koje su postale pravomoćne do 31. prosinca 2018. primjenjuju se odredbe Zakona o porezu na promet nekretnina (»Narodne novine«, br. 115/16.), neovisno o statusu porezne prijave.

 

Pa sada ne kužim....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što ste kopirali su opće odredbe koje generalno vrijede za plaćanje poreza na promet nekretnina temeljem ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. 

Članak 13., koji sam vam ja kopirao i citirao, posebno uređuje tko ne plaća porez na promet nekretnina. 

Dakle, ako ugovor o doživotnom uzdržavanju sklapate sa susjedom, plaćate porez temeljem čl. 8. Zakona. Ako isti ugovor sklapate s majkom, ne plaćate porez temeljem čl. 13. Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija