Jump to content

Upis kuće u katastar i zk.


čudo

Preporučene objave

Poštovanje

Situacija  je  slijedeća, naslijedio sam jednu kuću, ali ona nije upisana ni u katastar ni u zk.. Idemo po redu.Moji preci  su u dogovoru sa susjedom dvije duge a uske čestice zemlje podijeli  na način tako da bi i jedan i drugi dobili čestice na kojima se može graditi kuća. Moj predak i na tako uskoj a dugoj čestici 1970. godine dobiva građevinsku dozvolu i gradi kuću, ali praktički u naravi je to na dvije  čestice shodno dogovoru sa susjedom.

Kasnije, bez ikakvih dozvola, gradi još jedan kat kuće. Ja, i nasljednici te druge čestice radimo geodetski  elaborat sa parcelacijom i prijavnim listom i to je provedeno kroz katastar i zk.. U geodetskom elaboratu je i ucrtana moja kuća, ali naravno ne i u katastru i u zk., što je i logično već se novoformirana čestica vodi kao uređeno zemljište. Čestica je geodetskim elaboratom zadržala isti broj kao i u građevinskoj dozvoli.

Pitanje je, mogu li na temelju ove situacije, postojećeg geodetskog elaborata i građevinske dozvole u katastar i zk. upisati bar ono što je legalno izgrađeno, i ako da, na koji našin?

Hvala na odgovoru.

uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 21. 02. 2024. u 14:34, čudo je napisao:

Pitanje je, mogu li na temelju ove situacije, postojećeg geodetskog elaborata i građevinske dozvole u katastar i zk. upisati bar ono što je legalno izgrađeno, i ako da, na koji našin?

Jedino je na ovaj dio upita odgovor jasan i nedvosmislen.

Sadašnje izvedeno stanje građevine ne može se više upisati ni pod kojim uvjetima, jer se za izgrađenu građevinu na temelju akta kojim se odobrava građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine izdaje se uporabna dozvola sukladno članku 182. važećeg Zakona o gradnji (sve pod predpodstavkom da nadogradnja kata kuće nije ozakonjena).

Uporabna dozvola se izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno drugim odgovarajućim aktom nadležnog tijela u pogledu namjene najvećih, vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličina građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru.

Stavak 4. članka 182. koji glasi „Dozvola iz stavka 1. ovoga članka može se izdati i za dio građevine“, ali ne primjenjuje se za dio građevine koja je nezakonito nadograđena, odnosno građevina nije u cjelosti izvedena prema pripadajućem glavnom projektu. Tim stavkom se podrazumijeva dio koji je prikazan u glavnom projektu, a predstavlja samostalnu funkcionalnu cjelinu.

Taj stav možete provjeriti u nadležnom Uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Koliko znam, i u katastar i u gruntovnicu se može upisati svaka građevina bez izdane uporabne dozvole. U tom slučaju, katastarski ured nadležnom sudu po službenoj dužnosti dostavlja obavijest da uporabna dozvola nije priložena, a nadležni sud prilikom upisa građevine u zemljišnu knjigu po službenoj dužnosti u posjedovnici zemljišne knjige stavlja zabilježbu da za evidentiranje građevine u katastru nije priložena uporabna dozvola.

Dužna sam vam i odgovor ako je ipak nadogradnja kuće ozakonjena rješenjem o izvedenom stanju - tada se ne izdaje uporabna dozvola, nego se rekonstruirana građevina upisuje na temelju pravomoćnog rješenja u katastar, uz prilog geodetskog elaborata izrađenog sukladno važećem propisu, mjerodavnom za katastarsko poslovanje.

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni kao laiku, jednostavno nije jasno da se na temelju valjane građevinske dozvole ne može upisati ono što je po njoj izgrađeno (prvi kat), a da nelegalno ostaje ono što je naknadno bez dozvole izgrađeno, već da cijela kuća je trenutno nelegalna.

Jednostavno mi nije jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija